Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sulík: Sme pripravení ísť do koalície s nespochybniteľným lídrom. Ja takúto ambíciu nemám
Zdielať na

Sulík: Sme pripravení ísť do koalície s nespochybniteľným lídrom. Ja takúto ambíciu nemám

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minulý týždeň v pondelok pristúpil predseda strany Za ľudí Andrej Kiska k dohode koalície strán Progresívne Slovensko/Spolu-občianska demokracia (PS/Spolu) s Kresťanskodemokratickým hnutím (KDH) o spoločnej predvolebnej spolupráci do nadchádzajúcich parlamentných volieb. K spolupráci sa mala pôvodne pridať aj strana SaS, tá však nesúhlasila s pôvodným znením dohody o spolupráci. Andrej Kiska absolvoval za posledný týždeň niekoľko stretnutí so všetkými lídrami demokratických opozičných strán.

K dohode by sa mala pridať aj strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá podobne ako strana Za ľudí požadovala, aby bolo súčasťou dokumentu o predvolebnej spolupráci vylúčenie akejkoľvek spolupráce so stranami Smer-SD, SNS a ĽSNS. Tento dodatok postupne do dokumentu zapracovali a predstavitelia strán Za ľudíProgresívne Slovensko/Spolu-občianska demokracia (PS/Spolu) a s Kresťanskodemokratickým hnutím (KDH) minulý týždeň podpísali dohodu o predvolebnej spolupráci. 

 

"SaS je pripravená ísť do zmysluplnej koalície s nespochybniteľným lídrom. Ja osobne takéto ambície nemám. Rokovania prebiehajú, ale k dátumom, miestam, zúčastneným osobám a najmä k obsahu sa vyjadrovať nebudem," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Rokovania pre TV JOJ potvrdil aj líder hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Čas na dohodu sa však podľa jeho slov kráti a lídri by sa mali chovať zodpovedne. Znovuobnovené diskusie priznáva aj PS/SPOLU, problém prípadného lídra ale nevidí ako kameň úrazu. Keďže je dohoda podľa nich dôležitá, nebudú sa k priebehu rokovaní vyjadrovať a posielať kolegom odkazy cez médiá

Blok zmeny

Strana Za ľudí navrhla veľký Blok zmeny a stále rokuje o jeho vytvorení. "Uveriteľné koalície pre ľudí sú len, ak sa spájajú hodnotovo a programovo blízke strany, napríklad liberálne alebo konzervatívne, alebo veľká koalícia, ktorá by zaručila, že pod 5 percent neprepadnú žiadne strany, ktoré sú na jej hranici," odkázala strana Za ľudí. 

Bývalý prezident a líder strany Za ľudí Andrej Kiska je presvedčený o tom, že tak ako v minulosti, aj teraz Slovensko zaberie, príde k zmene a krajina sa vráti späť občanom. „K tomu musia voliči vidieť signály, že je tu pripravená skupina ľudí, ktorá dokáže zostaviť stabilnú, silnú a zodpovednú vládu,“ priblížil. 

Strana Za ľudí je pripravená hovoriť o veľkej predvolebnej spolupráci združujúc tak všetky opozičné strany do jedného bloku. "Máme spoločne možnosť vyhrať voľby. Nemôžeme dovoliť, aby Smer s kotlebovcami či Harabinom naďalej udržovali mafiánsko-oligarchický systém," zdôraznil líder strany Andrej Kiska.

Hovorí o takzvanom "bloku zmeny". "Sme pripravení sadnúť si za jeden stôl so všetkými našimi potenciálnymi partnermi a hovoriť o spolupráci," vysvetlil. 

Druhý pokus vyšiel. Opozičné strany PS/Spolu, KDH a Za ľudí sa dohodli na predvolebnej spolupráci: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy