Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Najprv záhrada, až potom kaštieľ. V Rusovciach sa pred zimou stihnú aspoň nejaké opravy
Zdielať na

Najprv záhrada, až potom kaštieľ. V Rusovciach sa pred zimou stihnú aspoň nejaké opravy

BRATISLAVA/RUSOVCE / Dlho očakávanej rekonštrukcie sa napokon ako prvý nedočkal kaštieľ v Rusovciach, ale okolitá záhrada. O tú sa od roku 1945 nikto nestaral, a preto viaceré stromy a kríky museli vyrúbať. Práce budú trvať 12 mesiacov a potom príde na rad intenzívna výsadba.

Vytínanie starých a chorých stromov a ďalšieho porastu iba ukázalo v plnej kráse v akom zúboženom stave je kaštieľ v Rusovciach po 30-ročnom čakaní na rekonštrukciu.

To, že sa začalo rekonštrukciou parku a nie budovy, zaskočilo viacerých. Revitalizácia parku sa začala pred niekoľkými dňami a muži s pílami čaká poriadna šichta. Ide totiž o plochu viac ako 16 hektárov.

Do roka do parku pribudne 114 nových stromov, 755 kríkov, viac ako 17 tisíc trvaliek a takmer 350 tisíc okrasných cibuľovín. Cena za revitalizáciu parku pri kaštieli v Rusovciach bude približne 857 tisíc s DPH. Ako je už dlhšie známe na celkovú rekonštrukciu kaštieľa je vládou vyčlenených 75 miliónov. "Určite nie je v poriadku, že sa zo nechalo "vyhniť" do takéhoto stavu, pretože celková cena za rekonštrukčné práce by bola podstatne nižšia," uviedla starostka mestskej časti Bratisalva-Rusovce, Lucia Tuleková Henčelová. 

"Doposiaľ úrad vlády vypísal tri verejné obstarávania. Bolo to verejné obstarávanie na  projektovú dokumentáciu, boli to tieto arboristické práce, ktoré sa teraz vykonávajú a máme už vypísané verejné obstarávanie na technický dozor investora," informuje Tatiana Kmecová z tlačového oddelenia Úradu vlády  SR. 

Kedy by sa malo začať s rekonštrukciou budovy, zatiaľ známe nie je. Státisíce listín, ktoré tvoria rôzne povolenia či rozhodnutia, tvoria totiž obrovské kopy. No podľa získaných informácií, už by k nim mala pribudnúť iba jedna. "Stojíme na prahu vypísania verejného obstarávania na samotnú rekonštrukciu Národnej kultúrnej pamiatky Rusovce, ktorá bude obsahovať  aj rekonštrukciu budovy kaštieľa," dodala Kmecová. 

Na budove kaštieľa sa tak pred zimou urobili aspoň nevyhnutné opravy.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy