Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obyvatelia z Topoľovky sa sťažujú na záhadné prelety vrtuľníkov. Vzdušné sily ale o ničom nevedia
Zdielať na

Obyvatelia z Topoľovky sa sťažujú na záhadné prelety vrtuľníkov. Vzdušné sily ale o ničom nevedia

TOPOĽOVKA / "Nad hlavami nám už niekoľko týždňov lietajú záhadné vrtuľníky." Takto reagujú obyvatelia obce Topoľovka na hluk, ktorý počujú najmä večer. Naše ozbrojené sily však o žiadnych preletoch nevedia.

Miestni obyvatelia hovoria, že už niekoľko týždňov im nad hlavami prelietavajú vrtuľníky a to hlavne vo včerených hodinách. "Včera večer som počul, keď som išiel von zafajčiť a som počul helikoptéry ponad domy nízko letieť," povedal miestny obyvateľ. 

"Áno, posledné dva až tri týždne som zachytil hlavne vo večerných hodinách, zhruba o dvadsiatej až dvadsiatej prvej hodine zvuk vrtuľníkov," potvrdil starosta obce Topoľovka Štefan Ladičkovský. 

Obyvatelia sa zhodujú na tom, že zvuk je dunivý a prenikavý. "Veľmi silný až taký duniaci, že fakt tá helikoptéra lieta nízko," opísal miestny obyvateľ. 

Záhadný hluk potvrdili viacerí 

Do redakcie sme dostali aj email, v ktorom nás na hluk z vrtuľníkov upozorňujú aj ďalší obyvatelia. Podľa ich opisu však nejde o leteckých záchranárov. "Neviem, nemám šajnu, čo to je, ale všimol som si, že nízko lietajú," vysvetlil miestny obyvateľ. 

Oslovili sme preto naše ministerstvo obrany. Ozbrojené sily by však o takýchto preletoch starostu obce vopred informovali. "Zatiaľ som z ministerstva obrany nedostal žiadne avízo ako starosta obce," uviedol Štefan Ladičkovský. 

"Vzdušné sily Ozbrojených síl SR nevykonávali v uvedenom čase v danom priestore žiadnu činnosť," informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. 

Naše letectvo v tom nakoniec prsty nemalo 

Napokon sme zistili, že prelety nad obcou uskutočňujú budúci piloti, ktorí sa zdokonaľujú v letoch s nočným videním."To, že sa to ozýva a obyvatelia to trošku intenzívnejšie počujú, je zrejme spôsobené tým, že ten výcvik je vedený aj v podvečerných hodinách," priznal Stanislav Szabo, dekan Leteckej fakulty v Košiciach. 

Bežný výcvik je vedený jedným až troma vrtuľníkmi. Tie však podľa slov dekana lietajú oveľa vyššie, ako je minimálna povolená výška. "A čím sa znižuje okolitý hluk, tým je zrejme aj intenzívnejšie počuť aj hluk letiaceho vrtuľníka," skonštatoval Szabo. 

Záhadné javy zažívajú aj v istej reštaurácii na Floride: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy