Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pavol Rusko mal poslať na súd potvrdenie o práceneschopnosti od kontroverzného lekára Liptáka
Zdielať na

Pavol Rusko mal poslať na súd potvrdenie o práceneschopnosti od kontroverzného lekára Liptáka

BRATISLAVA / Hlavné pojednávanie v prípade zmeniek súd prerušil, nakoľko obhajca obžalovaného Pavla Ruska žiadal odročenie do decembra. Pavol Rusko totiž na súd poslal ospravedlnenie od lekára, nakoľko má problémy s chrbticou. Podľa všetkého však ide práve o lekára Petra Liptáka, ktorý v minulosti čelil podozreniam z korupcie a branie úplatkov verejne obhajoval.

Právny zástupca Markízy Daniel Lipšic povedal, že na takéto problémy krčnej chrbtice by mal dať Pavlovi Ruskovi potvrdenie špecialista a nie všeobecný lekár. "To meno lekára je totožné s menom lekára, ktorý prednedávnom verejne obhajoval korupciu v tejto krajine, aj v televízii, ktorá je mojím klientom.“
O mene lekára počas pojednávania informoval Denník N. Doktor Peter Lipták je známy z prípadu korupcie a brania úplatkov. NAKA pri vyšetrovaní urobila v roku 2015 prehliadky v jeho ambulancii. "Dary mi ľudia dávajú dobrovoľne. Ak niekto za tým vidí nejaký účel, vtedy to je úplatok. No je občianskym právom každého človeka dať niekomu dar, nevidím v tom žiadnu trestnú činnosť," povedal Lipták vo februári 2015. 

Žiadna obštrukcia

"Zdravotný stav sa môže skomplikovať, nemôže to byť automaticky hodnotené ako obštrukcia,“ povedal Ruskov obhajca Marek Para. "Lekára nepoznám, neviem sa vyjadriť, kto to je. Z môjho pohľadu je tam prekážka konania, je to na úvahe súdu. Nejde o žiadnu obštrukciu.“

Pavol Rusko najprv súdu v stredu napísal, že berie späť svoj súhlas, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti a vzápätí jeho a Kočnerov obhajca Marek Para v piatok o jednej doručil súdu e-mailom potvrdenie o práceneschopnosti. Para hovorí, že Rusko sa nemôže zúčastniť pojednávania v ani jeden z troch dní, ktoré sa malo tento týždeň pojednávať.

Väzba pre Ruska

Obhajca Marek Para súdu povedal, že Pavol Rusko je na vyšetrení a nesúhlasí s konaním v jeho neprítomnosti ani vtedy, ak sa budú čítať iba listinné dôkazy. Doteraz Rusko s takýmto niečím problém nemal.

Podľa prokurátora však ide o klasickú obštrukciu, keďže proces v kauze zmeniek sa blíži do rozhodujúcej fázy. "Tieto súvislosti treba vnímať veľmi citlivo," zdôraznil. Diagnózu uvedenú v ospravedlnení Pavla R. označil za „maximálne spornú", pričom by podľa neho bolo vhodné zvážiť vzatie Pavla R. do väzby. Obžalovaný je momentálne monitorovaný náramkom v súvislosti s kauzou údajnej objednávky vraždy Silvie Volzovej. "Jeho lekárska správa a ospravedlnenie nespĺňalo spomínané kritéria paragrafu 120 ods.2 trestného poriadku a pret, ak si lekár nesplnil túto zákonnú povinnosť, tak potom musíme byť ostražitý a jeho postup, podľa môjho názoru musí preskúmať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," uviedol prokurátor Šanta.  

Prípad Liptáka 

Doktor Lipták v minulosti vyhlásil, že si do zápisníka vedie záznamy o daroch od pacientov. Práve ten bol pre vyšetrovateľov z NAKA veľmi dôležitý. "Zistili, že tu mám veľa údajov. Evidenciu si vediem od roku 1996," uviedol vtedy Lipták. Ten bol však stále presvedčený, že žiadny trestný čin nespáchal. "Dary sa prijímajú podľa občianskeho zákonníka na základe ústnej zmluvy," hovorí Lipták. "Ja to robím tak, že ja od svojich pacientov prijímam dary. Takže ja prijmem, čo ja viem, päťtisíc eur na daroch každý rok... Nás ako keby život tlačí k tomu, že musíme prijať akúkoľvek pomoc, a hlavne finančnú pomoc od pacientov," uviedol vtedy. 

Obvinenie voči nemu napokon nevzniesli a v júni 2015 trestné stíhanie vo veci zastavili. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa stotožnil s rozhodnutím vyšetrovateľa, ktorý trestné stíhanie vedené vo veci týkajúce sa podozrenia zo spáchania zločinu prijímania úplatku a prečinu podplácania zastavil.

Pozrite si archívnu reportáž o lekárovi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy