Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
FOTO: Námestia po tridsiatich rokoch opäť ožili. Ľudia si pripomenuli odvahu novembrovej generácie
Zdielať na

FOTO: Námestia po tridsiatich rokoch opäť ožili. Ľudia si pripomenuli odvahu novembrovej generácie

BRATISLAVA / K symbolom novembra 89 patria okrem iného aj námestia. Po desaťročiach komunistickej totality, ktorá potláčala slobodné zhromažďovanie sa a prejavovanie názorov, sa ľudia osmelili a masovo vyšli do ulíc. Aj preto sa veľká časť spomienok na udalosti pred 30-timi rokmi odohráva práve na námestiach.

Zrejme hlavným verejným priestorom, kde v 1989 zaznievali kľúčové požiadavky, bolo bratislavské Námestie SNP. Jedno z dnešných podujatí zorganizovali práve tam a spomínal aj vtedajší moderátor mítingov Ján Budaj. "Tu hore na Dome odievania, kde sú teraz slová Nezabúdame, boli ostreľovači," poukázal líder novembra 1989 Ján Budaj. 

​Pred 30-mi rokmi skupina Tublatanka pomáhala revolúcii tým, že poskytla techniku na ozvučenie mítingov. A funkčná je doteraz. "Čo sme mali, to sme dali. To nie je nejaká velikánska aparatúra, ten historický aparát som doniesol sem," potvrdil spevák Tublatanky Martin Ďurinda. 

Hlavnými rečníkmi boli predstavitelia opozičných politických strán, ktorí prípravu v zákulisí využívali aj na debaty o možných formách spolupráce pred parlamentnými voľbami. Čas sa im kráti, na podanie kandidátok zostávajú dva týždne. "Každý jeden, kto chce lepšie, slušné Slovensko, by mal tiež priložiť ruku k dielu," odkázal exprezident a líder strany Za ľudí Andrej Kiska. 

Druhé zhromaždenie na Námestí slobody

Ďalšie tisíce ľudí sa zišli na neďalekom Námestí slobody, organizátorom bola iniciatíva Za slušné Slovensko a začiatok bol symbolický - o 17 hodine 11 minúte.

Sociológ Martin Bútora i vtedajšia študentská líderka Zuzana Mistríková vnímajú veľa styčných bodov medzi angažovanosťou mladých ľudí v 89-tom a tými, ktorí aktuálne pôsobia v iniciatíve Za slušné Slovensko.

"Vidím tam absolútne spojítko, nielen s nami, ale so všetkými generáciami študentov, ktorí sa dokázali vzoprieť nejakému režimu, keď mali pocit, že je nespravodlivý," prehlásila Zuzana Mistríková. 

"Predstavte si, že by sme oslavovali tých 30 rokov bez toho, že by sa bolo mladé Slovensko prebudilo, a naozaj sa prebudilo," poznamenal Martin Bútora. 

Predvojom udalostí zo 17. novembra bol pochod študentov v Bratislave. Po 30 rokoch ho zopakovali: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy