Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTO: 15 rokov po ničivej víchrici v Tatrách. Pozrite sa, ako vyzerá tatranská príroda teraz
Zdielať na

FOTO: 15 rokov po ničivej víchrici v Tatrách. Pozrite sa, ako vyzerá tatranská príroda teraz

Archívna reportáž

TATRY / Takto pred 15 rokmi, 19. novembra sa strhla ničivá víchrica v Tatrách, ktorá zničila všetko čo jej prišlo do cesty. Vylámala stromy, zničila domy, jednoducho spôsobila obrovské materiálne škody a vyžiadala si dve ľudské obete. Vietor, ktorý mal charakter orkánu, vtedy v nárazoch dosahoval rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu. Pozrite sa, čo sa za 15 rokov s tatranskou prírodou stalo a ako to vyzeralo pred spúšťou.

Veterná smršť odnášala strechy, stromy, konáre či dopravné značky aj desiatky, stovky metrov. Vo Vysokých Tatrách, ktoré sa práve pripravovali na otvorenie zimnej sezóny, 19. novembra 2004 doslova zmizol les. Nasledujúce ráno prinieslo miestnym obyvateľom aj návštevníkom pohľad na panorámu Tatier, akú dovtedy nevideli - kalamitnú spúšť značného rozsahu. Pováľaný a zdevastovaný lesný porast odhalil dokonca všetky okolité tatranské osady, ktoré dovtedy zakrýval hustý les.

Polámané stromy v oblasti od Štrbského Plesa po Tatranskú Kotlinu zatarasili všetky cesty, poškodili elektrické a trolejové vedenie. Cestná i železničná doprava bola prerušená. Vo Vysokých Tatrách večer vyhlásili mimoriadnu situáciu. Na niektorých úsekoch ciest bolo množstvo padnutých stromov a prekážky miestami dosahovali až šesťmetrovú výšku. Husté sneženie a silný mráz komplikovali záchranné práce aj odstraňovanie následkov. Mnohé časti Tatier ostali odrezané od okolitého sveta. Záchranári zasahovali aj v sanatóriách a hoteloch v postihnutých oblastiach.  Okrem Vysokých a Nízkych Tatier vyčíňal víchor aj na území Hornej Oravy, Horehroní a čiastočne aj v Slovenskom raji i Kysuciach.

​Takto vyzerá príroda v Tatrách dnes

Škody za takmer 300 miliónov eur

Vo Vysokých Tatrách vtedy zahynul vodič auta, na ktorého padol strom. V Nízkych Tatrách si víchrica vyžiadala ďalší ľudský život, z horského svahu tam pravdepodobne strhla českého turistu. Mimoriadnu situáciu vo Vysokých Tatrách odvolali až 2. decembra.

Na pomoc postihnutým Vysokým Tatrám vznikali mnohé peňažné zbierky na obnovu zničeného lesa a zalesňovanie. Z fondu solidarity poskytol vtedy Slovensku finančnú pomoc aj Európsky parlament. Celkové hmotné škody, ktoré novembrová ničivá víchrica spôsobila, sa neskôr vyčíslili na takmer 290 miliónov eur.

Neutíchajúci vietor úradoval aj v roku 2014

Škody, ktoré počasie v máji 2014 napáchalo boli obrovské. Jednotliví obhospodarovatelia lesných pozemkov určili prvotný rozsah kalamity na približne 426 000 metrov kubických dreva, uviedol Maroš Stano, hovorca ministerstva. Náporu vetra neodolali ani mladé lesné porasty, ktoré vysadili po kalamite v roku 2004. V oblasti Smokovcov bolo takto poškodených približne 30 hektárov mladých lesných porastov.

V liptovskej časti Západných Tatier boli najviac postihnuté lesné porasty v Národnej prírodnej rezervácii Suchá dolina, kde bol rozsah kalamity zhruba 50 000 metrov kubických dreva. V oblasti Národnej prírodnej rezervácie Tichá a Kôprová dolina zasiahla kalamita 20 000 metrov kubických dreva.

V oravskej časti Západných Tatier spôsobil vietor najviac škody v oblasti Habovky a Zverovky, kde zasiahol zhruba 37 000 kubíkov dreva. Vo Vysokých Tatrách boli veternou kalamitou najviac zničené lesné porasty v oblasti Vyšných Hágov, kde jej padlo za obeť asi 40 000 metrov kubických dreva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy