Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kaplán zlodejom! Z kostola zobral stovky kníh v hodnote 70 tisíc
Zdielať na

Kaplán zlodejom! Z kostola zobral stovky kníh v hodnote 70 tisíc

KOMÁRNO / Z kostola reformovanej cirkvi v Komárne zmizli stovky vzácnych kníh. Polícia zakrátko vypátrala páchateľa, ktorý spôsobil škodu za takmer 70 tisíc eur. Paradoxne malo ísť o kaplána, ktorý knihy odnášal celé tri roky. Neodolal vraj túžbe ich vlastniť.

Spoločenstvu reformovanej cirkvi v Komárne zmizli vzácne historické knihy. Páchateľ si ich postupne celé tri roky vynášal z miestnosti na poschodí kostolnej veže. Knihy boli uložené v uzamknutej knižnici, v ktorej predstavitelia cirkvi nerobia inventúru každý mesiac. Verejnosť do nej totiž nemala voľný prístup.

"Bolo odcudzených najmenej 250 titulov historických kníh, podľa znaleckého posudku bola spôsobená škoda za takmer 70 tisíc eur,"  informuje policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. Vyšetrovateľ začal v tejto súvislosti trestné stíhanie za krádež. A netrvalo dlho Zlodej kníh bol obvinený.

"Z tohto trestného činu už bol obvinený 31-ročný muž, ktorý uviedol, že vo svojom štúdiu sa oboznamoval s historickými materiálmi, veľmi ho priťahovali a neodolal túžbe ich vlastniť," uviedla policajná hovorkyňa. 

Prekvapením bolo, že milovníkom kníh bol človek zvnútra - kaplán reformovanej cirkvi. Ten bol z lásky ku knihám schopný na dverách knižnice vypáčiť mechanizmus hlavného zámku a nahradiť pôvodný visiaci zámok vlastným, aby ho mohol zamykať a odomykať podľa potreby.

Takýmto spôsobom sa do knižnice dostal kedykoľvek a bez zbytočného rozruchu. Mohol si vziať knihy, ktoré už nemal v úmysle vrátiť. Tie ale patrili Teologickej akadémii Calvina, poškodené dvere si dá opraviť cirkevný zbor reformovanej cirkvi. Jej biskup pre TV JOJ k uvedenému zaslal len vyjadrenie: "Naša cirkev zatiaľ žiadne informácie neposkytuje v tejto veci. S pozdravom László Fazekas, biskup reformovanej cirkvi na Slovensku." Obvineného kaplána stíhajú na slobode. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy