Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Novinárka, známa aj z kauzy Panama Papers, zomrela pri výbuchu auta. Hovorí sa o politickej vražde
Zdielať na

Novinárka, známa aj z kauzy Panama Papers, zomrela pri výbuchu auta. Hovorí sa o politickej vražde

Archívna reportáž

VELLETTA / Výbuch bomby nastraženej v aute zabil známu španielsku novinárku Daphne Caruana Galizi. K vražde sa vyjadril aj maltský premiér Joseph Muscat, ktorý ju označil za barbarský čin a označil za útok proti slobode vyjadrovania.

Výbušnina explodovala, keď 53-ročná žurnalistka a blogerka odchádzala v aute zo svojho bydliska z obce Bidnija. Iba nedávno sa pri tom sťažovala na to, že sa jej niekto vyhrážal smrťou. "Všetci vedia, že Caruana Galizi bola moja ostrá kritička, ako po politickej, tak po osobnej stránke, a zároveň kritizovala aj ostatných," uviedol premiér. Šéf vlády zdôraznil, že pre taký čin nemôže v žiadnom prípade existovať ospravedlnenie. 

Ako uvádza portál The Independent, prominentná žurnalistka zohrala jednu z hlavných úloh aj v kauze Panama Papers. Jej blogy boli niekedy čítané viac ako akékoľvek noviny v krajine. Opozičný líder Adrian Delia uviedol, že jej smrť bola politická vražda. "To, čo sa stalo nie je obyčajná vražda. Je to dôsledok úplného kolapsu právneho štátu, ktorý tu prebieha posledné štyri roky," povedal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy