Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Rezort zahraničných vecí varuje Slovákov pred hurikánom Ophelia v Írsku
Zdielať na

Rezort zahraničných vecí varuje Slovákov pred hurikánom Ophelia v Írsku

DUBLIN LONDÝN / Búrka Ophelia, ktorá v pondelok dorazila k Britským ostrovom, už zasiahla juhozápadne Írsko. Silný vietor tam vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia. Bez elektriny sa ocitlo asi 5000 ľudí, informovala tamojšia polícia. Meteorológovia takisto vydali varovanie pre Škótsko, Wales a severné Anglicku.

Desaťtisíce domácností bez elektriny a aktuálne 3 ľudské životy si vyžiadal hurikán Ophelia, ktorý len pred niekoľkými hodinami udrel na Írsko. Prinieslo ho teplé morské prúdenie. Zákaz vychádzania, uzavreté cesty, či zatvorené obchody, skomplikovali život aj stovkám Slovákov, ktorí v Írsku žijú. Pre hurikán Ophelia vydalo varovanie aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Rezort upozorňuje Slovákov žijúcich najmä v Írsku, aby sa riadili pokynmi úradov. 

Hurikán s príťažlivým ženským menom Ophelia. To čo však po sebe zanecháva je hotová spúšť. Na britských ostrovoch pred ním varovali a vyhlásili maximálny stupeň výstrahy, ktorý sa naplnil do bodky.

"Ophelia vznikala, presúvala sa Atlantickým oceánom, mohutnela kde dosiahla maximálny rozmer, 3. stupeň," vysvetľuje meteorologička Miriam Jarošová. 

Podľa toho to aj na viacerých miestach Írska vyzeralo. Zasiahnutá bola celá krajina. Všetky veľké mestá. Galway, Cork, Wexford. Úrady zavreli školy, fabriky aj obchody. Vietor po celý deň naberal na sile.

Jedna žena prišla o život po tom, ako jej auto privalil vyvrátený strom. Desiatky tisíc domácností bez elektriny. Nejazdí hromadná doprava. Stovky letov do krajiny, ale aj z nej zrušili, alebo presťahovali. Väčšina domácich, ale rovnako aj prisťahovalcov zo Slovenska ostalo doma.

"Opatrenia sú, práca je zrušená, čiže nevychádzať z domu," hovorí Slovenka žijúci v Írsku, Petra Vančík. 

Pre Európu nezvyčajné

Ľudia si mali upevniť všetko, čo by mohlo odletieť. Trampolíny, či kontajnery. Kočovníci si dokonca priväzovali svoje karavany o vlastné autá.

"Stáva sa, že sa nejaký hurikán dostane aj do európskych vôd Atlantického oceánu, ale zväčša ide o hurikán, alebo jeho zbytky, ktoré spôsobili najväčšie starosti na druhej strane Atlantiku, teda na pobreží USA," vysvetľuje meteorologička. 

Samotný hurikán priamy vplyv na počasie u nás nemá. Aj napriek tomu na Opheliu budeme zrejme hromžiť koncom tohto týždňa. Práve ona sa má totiž postarať o koniec babieho leta u nás, informuje Miriam Jarošová. "Ku koncu týždňa sa tu môže objaviť nejaký studený front s oblačnosťou a nejakými zrážkami."

Pre hurikán Ophelia vydalo varovanie aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Rezort upozorňuje Slovákov žijúcich najmä v Írsku, aby sa riadili pokynmi úradov. 

"Meteorologická agentúra Írska varuje pred zostatkami hurikánu Ophelia, ktoré pravdepodobne začiatkom týždňa zasiahnu Írsko. Očakávajú silnejšie dažde, sprevádzané silným vetrom. Veľvyslanectvo SR v Dubline vyzýva občanov, ktorí sa nachádzajú na území Írska, ktoré podľa predpovedí môžu byť zasiahnuté zrážkami, aby sa riadili pokynmi miestnych úradov," uvádza ministerstvo.    

Súvisiace články

Najčítanejšie správy