Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Do radov Dankovej SNS pribudla ministerka Lubyová. Šéf parlamentu sa obul do ministra financií i premiéra
Zdielať na

Do radov Dankovej SNS pribudla ministerka Lubyová. Šéf parlamentu sa obul do ministra financií i premiéra

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda parlamentu a strany národniarov Andrej Danko predstavil svoju kandidátku do parlamentných volieb v roku 2020. Do strany SNS pribudla aj nová členka - ministerka školstva Martina Lubyová, ktorú Danko v utorok oficiálne prijal do strany. Okrem toho ale verejne vyzval aj premiéra Petra Pellegriniho.

Kandidačnú listinu Slovenskej národnej strany do parlamentných volieb 2020 povedie jej predseda Andrej Danko. Oznámil to na tlačovej besede s tým, že prvá pätnástka by mala byť takmer identická s tým, ako sa poslanci SNS prekrúžkovali do parlamentu. Za nimi budú nasledovať ministri, štátni predstavitelia a primátori či starostovia. "Dobrá zostava sa nemení, ani na futbale," vyhlásil. Do strany 19. novembrom bola prijatá aj ministerka školstva Martina Lubyová, ktorá tak nasleduje kroky ministra Petra Gajdoša a Gabriely Matečnej. Kandidovať tak bude aj ona za SNS. 

Nezaradený poslanec NR SR a predseda strany Hlas ľudu Peter Marček v utorok povedal, že mimoparlamentná strana Hlas ľudu rokuje s SNS. "Každý má dvere otvorené," reagoval Danko. "Prosím ľudí, ktorí chcú vstúpiť do strán alebo odchádzajú z iných, aby vstúpili do SNS," dodal šéf národniarov. 

Andrej Danko sa vyjadril aj k spolupráci s Kotlebovou stranou ĽSNS. Tú ale rázne odmietol. "Nebudme v žiadnej vláde s ĽSNS. V ĽSNS je podstatná časť ľudí, ktorí vyvolávajú konflikty, zdravia sa fašistickými pozdravmi. Ja som nečistil SNS, aby som sa spojil teraz s ĽSNS. Ja som jediný predseda v Európe, ktorý navrhol definíciu antisemitizmu. Ja mám výborné vzťahy v Rusku, Francúzsku, či v USA. Len tu si moju robotu nikto neváži," pokračoval Danko. 

Politické strany, hnutia a koalície musia podať návrh kandidačnej listiny do parlamentných volieb najneskôr do 1. decembra. Voľby budú 29. februára 2020.

Danko sa obul do premiéra a ministra financií 

Predseda parlamentu si na jazyk zobral aj premiéra Petra Pellegriniho a ministra financií Ladislava Kamenického. Skritizoval tvorbu štátneho rozpočtu ale aj to, ako sa chovajú. Vyjadril sa, že by sa mali obaja spamätať. "Inak to bude mať naďalej veľmi zlý dopad na štátny rozpočet. Neviem si dať už rady s premiérom ani ministrom. Odpustite mi, ale ja nebudem stále vymýšľať spôsoby, aby si ľudia nešahali do peňaženiek." Situáciu so štátnym rozpočtom označil za kritickú a pripustil možnosť, že by Slovensku hrozilo provizórium. Na otázku, či SNS môže hlasovať proti návrhu rozpočtu, neodpovedal. "Berte to ako zdvihnutý prst," upozornil. 

Premiéra počas tlačovky zároveň vyzval:"Aby svoje vzťahy s českým premiérom Andrejom Babišom využil na to, aby sa niečo priučil."  

Na slová Danka okamžite reagoval aj samotný rezort financií. "Myslíme si, že nie je správne vnášať do vysoko odbornej témy, akou nepochybne štátny rozpočet je, politiku, a to len niekoľko dní pred tým, než o ňom budú rokovať poslanci Národnej rady SR. Prvoradým záujmom koaličných partnerov by malo byť schválenie rozpočtu v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách, teda s deficitom 0,49% HDP. Ďalšie poslanecké návrhy, ktoré majú negatívny vplyv na výdavkovú stránku rozpočtu, môžu ohroziť jeho prijatie v parlamente."

Ako problém vníma aj predsedu Smeru Roberta Fica s Pellegrinim. Nepáčia sa mu pomery v Smere-SD. Pellegrini a Fico chcú podľa neho hrať "dobrého a zlého policajta". Podľa šéfa parlamentu jeden raz hovorí tak, druhý inak.  "Ja už neviem, s kým sa mám rozprávať. Celý september sa žrali, kto bude prvý na kandidátke." 

Predseda parlamentu sa ale zároveň nebude môcť v pléne sťažovať na premiéra ani vedľa sediacemu Martinovi Glváčovi. Ten odišiel z podpredsedníckej stoličky a schvaľovanie rozpočtu bude zrejme sledovať zo zadnej lavice po boku Roberta Fica. Na odchod vyzýva aj iných diskutujúcich s Kočnerom. Nevedno, či napokon Glváč odíde definitívne alebo nie. Zdá sa však, že ani Matovič ,a ani Sulík sa rozhodne nikam nechystajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy