Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dohoda padla. SMK odmietlo vytvorenie volebnej strany so stranami Most-Híd a MKDSZ-MKDA
Zdielať na

Dohoda padla. SMK odmietlo vytvorenie volebnej strany so stranami Most-Híd a MKDSZ-MKDA

Len pred pár dňami sa pritom strany dohodli na vytvorení spoločnej kandidátky do parlamentných volieb v roku 2020

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana maďarskej komunity (SMK) odmietla vytvorenie volebnej strany s Mostom-Híd a Maďarskou kresťanskodemokratickou alianciou (MKDSZ-MKDA). Maďarské politické strany Most-Híd, SMK a Maďarská kresťanskodemokratická aliancia sa 18. októbra dohodli na vytvorení spoločnej kandidátky do budúcoročných parlamentných volieb.

Ako informoval hovorca SMK Róbert Králik, republikové predsedníctvo strany na zasadnutí 22. októbra prerokovalo navrhované parametre dohody o vytvorení volebnej strany so stranami Most-Híd a MKDSZ-MKDA a pre zmenenú politickú situáciu sa rozhodlo dohodu neprijať.

Maďarské politické strany Most-Híd, SMK a MKDSZ-MKDA sa 18. októbra dohodli na vytvorení spoločnej kandidátky do budúcoročných parlamentných volieb. Na kandidačnej listine spoločnej volebnej strany „Strana regiónov Most MK“, ktorú mala vytvoriť MKDSZ-MKDA, nemali byť predsedovia strán. 

"Pre SMK je naďalej prioritou vytvorenie čo najširšej spolupráce maďarských strán, politických a nepolitických zoskupení. Preto s ohľadom na názory okresných štruktúr strany a jej voličov bude iniciovať pokračovanie rokovaní za účasti všetkých piatich maďarských politických strán,“ uviedol Králik. 

Historická príležitosť na spojenie 

Strana Most-Híd reaguje so sklamaním a poznamenáva, že Republikové predsedníctvo SMK nevyužilo historickú možnosť a odmietlo spoločný návrh delegácií troch strán. "Princíp spolupráce, na ktorom sa naše delegácie dohodli, by mohol byť pevným základom vytvorenia spoločnej kandidátky. Ponúkli sme najracionálnejšie a najúčinnejšie riešenie v období, keď je stále viac takých politických subjektov, ktorých cieľom je osloviť maďarského voliča na Slovensku," uvádza sa v stanovisku Most-Híd. 

Most zdôrazňuje, že dohoda maďarských strán nemôže stroskotať na osobných ambíciách jednotlivých ľudí. "Najdôležitejšie je, že sme nechceli vylúčiť nikoho z tejto formujúcej sa jednoty. Záujem celej komunity nemôže padnúť kvôli osobným ambíciám niektorých aktérov, ani kvôli jednému novému hnutiu s netransparentným financovaním," reaguje Most-Híd. "Prepásli historickú šancu. Toto bola tá najlepšia cesta, ako zabezpečiť účasť maďarských strán v parlamente," myslí si predseda Mostu-Híd Béla Bugár. 

Most už vymenil dvoch podpredsedov, viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy