Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rebríček krajín, v ktorých obyvatelia vypijú za rok najviac alkoholu: Slovensko sa nemá čím chváliť
Zdielať na

Rebríček krajín, v ktorých obyvatelia vypijú za rok najviac alkoholu: Slovensko sa nemá čím chváliť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zverejnila rebríček ročnej spotreby alkoholu na obyvateľa. Slovensko v tomto rebríčku obsadilo 15. miesto.

Medzi poprednými miestami skončila Česká republika, ktorá zaujala 4. miesto. Tu ročne jeden Čech spotrebuje 11,6 litrov alkoholu. Rebríčku kraľuje ale Litva, kde človek starší ako 15 rokov vypije ročne 12,3 litra stopercentného liehu. Za ňou nasleduje Rakúsko, Francúzsko. 

Rusko s objemom 11,1 litra na osobu za rok obsadilo 7. priečku, ale metodika hodnovernosti údajov podľa serveru Newsru.com vzbudzuje námietky expertov. Ruské ministerstvo zdravotníctva síce ohlásilo pokles smrteľných otráv alkoholom v rokoch 2003- 2017 o viac ako 70- percent a WHO uviedlo pokles spotreby liehovín v Rusku, no kameň úrazu experti vidia v tom, že štatistiky nezahŕňajú nelegálny trh.

Expert Vadim Drobiz, ktorý trh s alkoholom sleduje dlhodobo, odhaduje reálny pokles spotreby alkoholu v Rusku na 5, nanajvýš 10-percent. "Hlavná príčina rozvoja nelegálneho trhu tkvie v tom, že alkohol v legálnom predaji je- s prihliadnutím k rozdielnej úrovni príjmu, 5-krát drahší než na západe Európy. Preto desiatky miliónov Rusov pijú vodku z nelegálnej výroby, podomácky vyrábanú domácu, či náhrady obsahujúce lieh," upozornil odborník. 

Slovenských 9,7 litra je zhodných s Veľkou Britániou. Na úplnom konci rebríčka skončila prevažne moslimská Indonézia - 0,3 litra za Tureckom- 1,4 litra, Izraelom - 2,6 litra a Kostarikou - 3,8 litra. 

Podľa autorov štúdie takmer všetky sledované krajiny zaznamenali v rokoch 2007 - 2017 pokles spotreby alkoholu. 

Pozrite si reportáž ako dopadli kontroly na alkohol u mladistvých: 

Súvisiace články