Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Pellegrini o strane Smer-SD: Budeme svedkami mnohých personálnych výmen, kandidátku predstavíme čoskoro
Zdielať na

Pellegrini o strane Smer-SD: Budeme svedkami mnohých personálnych výmen, kandidátku predstavíme čoskoro

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Uzávierka odovzdania kandidátnych listín pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa budú konať koncom februára 2020, sa už blíži. Dňom "D" je totiž 1. december. Dovtedy sa jednotlivé strany musia dohodnúť na spoločnej kandidátke do volieb. Parlamentné aj mimo-parlamentné strany už svoje zoznamy postupne zverejňujú, Strana Smer-SD za to ešte vždy mlčí. Premiér Peter Pellegrini má v tom jasno, isté zmeny jednoducho budú nevyhnutné.

Predstavitelia vládnej strany Smer-SD sa v utorok stretli za jedným stolom, aby prediskutovali výber jednotlivých mien do kandidátnej listiny, s ktorou pôjdu do parlamentných volieb 29. februára 2020. 

"Dnes sme sa bavili o tom, ako postaviť kampaň, kedy začať, akým spôsobom, veľmi prakticky sme poobedovali ako vždy a otázku kandidátnych listín ešte budeme preberať v nasledujúcich dňoch, ale ja neočakávam pritom nejakú veľmi dramatickú a ťažkú debatu, my s pánom predsedom máme nejaký svoj názor a cítim, že sa určite zhodneme tak, aby sme tú kandidátku spravili čo najlepšie, takže ja to nepovažujem za niečo dramatické, čo nás v nasledujúcich dňoch čaká," poznamenal premiér Peter Pellegrini. 

​Päť kľúčových postáv zo Smeru už odišlo 

V porovnaní s kandidátnou listinou z roku 2016 je dnes už jasné, že minimálne päť kľúčových postáv strany Smer-SD už v nadchádzajúcich voľbách nebude. Definitívne sa s dvojkou lúči politický dôchodca Robert Kaliňák, na štvrtom mieste bude chýbať Peter Kažimír a na piatom bude chýbať Marek Maďarič, ktorý už Smer aj definitívne opustil. Záujem o miesto na kandidátke Smeru nemá ani minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a diskutuje sa aj o budúcnosti ministra práce Jána Richtera. 

Či už ide o generačnú výmenu alebo o dôsledok medializovaných káuz, je evidentné, že vrámci strany je istá forma personálnej obmeny nevyhnutná. 

"Ja si myslím, že práve Smer je strana, ktorá možno má ukázať, že ak chce strana pôsobiť, tak jednoducho k tým personálnym výmenám musí dôjsť a je logické, že po dvadsiatich rokoch existencie niektoré mená si už ani nepamätáme, že boli u nás, niektoré sa ešte len začínajú objavovať a pevne verím, že ešte budú pôsobiť ďalej. Ak sociálna demokracia, tak ako v iných krajinách, má prežiť tridsať, štyridsať, päťdesiat rokov, tak budeme svedkami mnohých personálnych výmen, a je to zdravé, je to aj na prospech tej strany, aby sa posúvala v čase," priznal Pellegrini. 

Náhrada za Glváča 

V tejto súvislosti sa vyjadril aj podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár. Tvrdí, že o kandidátke špekulovať nebude, ale prikláňa sa k názoru Fica, že Smer už zrejme neponúkne náhradu za Martina Glváča na poste podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Odkázal, že sa o menách sa čoskoro dozvieme viac. 

Na hrane TV JOJ: Glváča by mali nasledovať ďalší politici, ktorí mali toxickú komunikáciu s Kočnerom a medzi nimi je aj Sulík, uviedol Erik Tomáš. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy