Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po abdikácii Glváča máme o jedného podpredsedu menej. Kto ho nahradí?
Zdielať na

Po abdikácii Glváča máme o jedného podpredsedu menej. Kto ho nahradí?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Odchod Martina Glváča z postu podpredsedu parlamentu znamená aj mínus jeden podpredseda. Na novembrovej schôdzi parlamentu tak už Glváč nebude sedieť medzi podpredsedami. Otázka znie, kto ho nahradí.

Abdikácia Glváča z postu podpredsedu zastihla Andreja Danka v Moskve, a tak si papiere pozrel až v piatok. Vraj sa nečuduje jeho rozhodnutiu. Vzhľadom na vyjadrenie Bélu Bugára, ktorý chcel podporiť návrh opozície na mimoriadnu schôdzu. "Teraz som sa oboznámil s listinami, ale chcem povedať, že som vnímal rozhovor Glváča s Bugárom a keďže je jasné, že koaličný partner sa vyjadril tak, ako sa vyjadril, takže sa ani nečudujem tomuto kroku Martina Glváča," uviedol Andrej Danko, predseda NR SR. 

Na hľadanie náhradníka majú v Smere necelé dva týždne, keďže Glváč končí vo funkcii 19. novembra. O konkrétnych menách sa vraj začne hovoriť v smotnom Smere na budúci týždeň. "Ja si viem predstaviť takýto návrh, ale nechcem hovoriť niečo, čo sme ešte neprebrali. Takže sa tým budeme vážne zaoberať. Pán Blanár je skvelý človek a skvelý politik a určite by si takúto pozíciu zaslúžil, ale nehovorme o menách, lebo máme veľa skvelých ľudí a politikov v Smere," vyjadril sa Ľuboš Blaha, poslanec NR SR za Smer-SD. "Myslím si, že by málo ľudí z opozície chcelo, aby som to bol ja," dodal. Do sporu medzi Bugárom a Glváčom sa ale Danko zapájať nechce. "Vždy sú v tom emócie, ale toto je problém, ktorý je dnes vyriešený a mňa neťahajte do týchto vecí. Mňa to zaujíma len z pozície štátneho rozpočtu," povedal Andrej Danko. 

V hre je aj alternatíva, že na post podpredsedu nenavrhnú nikoho. Do parlamentných volieb zostávajú zhruba tri mesiace a oficiálne by parlament mal zasadať už len raz. Opozícia je ale pripravená čiastočne rešpektovať právo Smeru navrhnúť podpredsedu. Nie všetci sú ale pripravení ich voľbu schváliť. "V minulosti sme rešpektovali, že aj keď navrhujú ogrgeľa, tak my za toho ogrgeľa hlasovať budeme, lebo je to výsledok demokratických volieb. Ak by navrhli Roberta Fica za podpredsedu parlamentu v budúcich parlamentných voľbách, tak ja už sa cítim slobodný povedať, že tento pán stratil akýkoľvek morálny nárok na akúkoľvek verejnú funkciu," povedal Miroslav Beblavý, poslanec NR SR za Spolu. "Pokiaľ Smer navrhne nejakého normálneho kandidáta a nebude v područí slovenskej mafie, ako bol Martin Glváč, tak sme ochotní ho podporiť," poznbamenal Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina. "Táto strana je naozaj toxická. V tomto momente sme ani nerozmýšľali, že koho si vyberú. Necháme to na nich a potom sa tým budeme zapodievať," dodal Eduard Heger, poslanec NR SR za OĽaNO. 

Ak by Smer aj žiadneho náhradníka za Martina Glváča nenavrhol, podľa šéfa parlamentu to veľký problém nebude. Aktuálny počet podpredsedov NR SR je 4, a to vraj vo vedení schôdze nerobí veľké problémy. "Vedenie schôdze je náročné, ale zvládali sme schôdzu aj bez Lucie Nicholsonovej. Vždy sa nie čo stane a kolegiálne sa zaskakuje," dodal Andrej Danko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy