Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jeseň je obdobím knižných sviatkov. Ponuka je mimoriadne bohatá
Zdielať na

Jeseň je obdobím knižných sviatkov. Ponuka je mimoriadne bohatá

BRATISLAVA / Jeseň nie je iba čas kyslej kapusty a vinobraní. Je to aj skvelé obdobie pre milovníkov kníh, pretože sa ich zvyčajne v tomto období urodí neúrekom. Potvrdil nám to aj odborník na slovo vzatý, ktorý sa nedávno vrátil z jedného veľkého knihobrania.

Jeseň 2019 prinesie na slovenský trh viac ako 40 knižných titulov. Prihovára sa čitateľom emotívnym headlinom: Kniha je najkrajší dar. Prvá vlna odštartovala 17. 10. a druhá vlna začína 7. 11. 2019.  
Sviatok všetkých knižných fanúšikov - Knižný kompas má za cieľ inšpirovať ľudí k čítaniu, vzdelávať ich v tom, prečo je čítanie dôležité a poskytnúť im dobrý dôvod na čítanie - kvalitné knihy a publikácie. Tento rok si na silnú knižnú sezónu pripravilo vydavateľstvo niekoľko lahôdok. 

V prvej vlne sa okrem známych mien ako Jozef Karika, František Kozmon, Lucia Sasková či Adriana Macháčová objavia aj novinky od psychologičky a terapeutky Júlie Halamovej, prípadne od novinárky Ľudmily Lackovej.
Zaujímavosťou prvej vlny Knižného kompasu je vydanie kontroverzného románu Pianistka od nositeľky Nobelovej ceny Elfriede Jelinekovej. Mladí čitatelia si prídu na svoje vďaka titulu z edície YOLi - Slová načmárané na stenách, ilustrovanému vydaniu Harryho Pottera, ale aj beletrie Volám sa Greta o Grete Thunbergovej a klimatickej kríze.
Detskí čitatelia sa potešia nádherným titulom z edície Stonožka - Nezvyčajné povolania, Malý vlk s veľkým srdcom, či Tajná záhrada.
Okrem románov sa čitatelia môžu tešiť aj na Veľkú knihu živočíchov - unikátne, bohato ilustrované dielo, ktoré v ucelenej forme podáva obraz fauny celej strednej Európy. Táto kniha má za sebou už niekoľko vydaní a teraz vychádza v novej podobe. Hlavnou časťou a ťažiskom celého diela sú informácie o viac ako 1600 druhoch živočíchov, ktoré sú vyobrazené na jedinečných veľkých farebných ilustrovaných tabuliach. Ich autorom je známy akademický maliar † Jindřich Krejča. Tomuto vynikajúcemu výtvarníkovi sa s neuveriteľnou presnosťou podarilo zobraziť aj voľnému oku neviditeľné detaily živočíšneho tela, a tak harmonicky skĺbiť svet reality s výtvarným umením.
V prvej vlne Knižného kompasu - jeseň 2019 sa čitatelia môžu celkovo tešiť na 21 titulov, z toho 7 pôvodných titulov a 5 detských kníh. V druhej vlne pribudne 20 titulov z toho 10 pôvodných titulov. V druhej vlne zaujmú napríklad novinka Tenis je môj život od Andrei Coddington a Dominiky Cibulkovej, Oteckovník od autoriek populárneho denného seriálu Oteckovia, ale aj nová detská kniha Zuzany Štelbaskej Kde sú včely.
Ako to vyzeralo počas predstavovania noviniek si pozrite v reportáži

Súvisiace články