Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lučanský o rozpustení tímu KUCIAK: Obavy môžu mať mafiáni, ktorí sa schovávali v štátnom sektore
Zdielať na

Lučanský o rozpustení tímu KUCIAK: Obavy môžu mať mafiáni, ktorí sa schovávali v štátnom sektore

BRATISLAVA / Policajný prezident Milan Lučanský sa vyjadril k dôvodom, prečo rozpustil tím Kuciak a vysvetlil, že ostatné trestné činy, ktoré boli zistené počas objasňovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, tí istí ľudia naďalej vyšetrujú.

Počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyšetrovatelia odhalili napríklad prípravy úkladných vrážd prokurátorov, nedovolené ozbrojovanie, či ďalšie vraždy. Na povrch vyplávali prepojenia obvineného Mariána Kočnera na vplyvných ľudí aj z prostredia súdnictva, či prokuratúry. Vyšetrovací tím Kuciak bol ale podľa polície vytvorený len na objasnenie dvojnásobnej vraždy vo Veľkej Mači.

Po obžalovaní osôb v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa skončila práca polície a teda aj vyšetrovacieho tímu. Prípad bude pokračovať na súde, polícia už nemá k dispozícii vyšetrovací spis. "Preto som sa rozhodol vyšetrovací tím KUCIAK rozpustiť, a to aj na základe konzultácie s dozorovým prokurátorom," vysvetľuje policajný prezident. 

​Vyšetrovací tím KUCIAK bol zriadený na objasnenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, nie na ďalšie trestné činy, ktoré z priebehu vyšetrovania vyplynuli. vysvetľuje Lučanský  s tým, že na týchto trestných činoch ďalej pracujú rovnakí vyšetrovatelia ako boli v tíme KUCIAK.

Ide napríklad o činnosť pracovnej skupiny HMLA či vyšetrovanie nahrávky Trnka-Kočner. "Napriek týmto skutočnostiam, ktoré ovládajú nielen advokáti, ale aj predstavitelia z politického života, ma v médiách zaskočili niektoré hysterické vyjadrenia, ktoré pomaly hovoria o tom, že týmto krokom marím vyšetrovanie iných trestných činov, ktoré vyplynuli z vyšetrovania vraždy. Hystéria môže zachvátiť maximálne obžalovaných, ale aj ďalšie zatiaľ neobvinené osoby zo súkromnej i štátnej sféry," zdôraznil Lučanský. 

"Čo sa týka vyšetrovacieho tímu KUCIAK, tak môžem povedať, že si za jeho prácou stojím, jeho členov považujem za profesionálov a verím, že súd nenájde dôvody, aby spis vrátil na spätné dokazovanie. Ak sa tak stane, nikto iný ako vedúci vyšetrovacieho tímu KUCIAK bude mať na starosti jeho doplnenie,"  dodal. 

Kapitolu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ako Policajný zbor už uzavreli. Spravili vraj preto všetko a teraz idú ďalej. Po podaní obžaloby bol v minulosti rozpustený aj tím Černák. Jheo činnsoť bola neskôr obnovená aj keď už s pozmeneným personálnym zložením. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy