Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Bratislave oceňovali tvorivosť, talent i umenie. Dizajnéri sa vyznamenali najmä v móde
Zdielať na

V Bratislave oceňovali tvorivosť, talent i umenie. Dizajnéri sa vyznamenali najmä v móde

BRATISLAVA / V Bratislave sa oceňovala tvorivosť, talent a umenie. Konal sa už 16. ročník Národnej ceny za dizajn. Najvyššie priečky patrili najmä móde. Zvíťazil módny návrhár Marcel Holubec. Očaril mestskou kolekciou oblečenia pre tých, ktorí sa radi presúvajú na bicykli.

Umelci v súťaži bojovali o uznanie a o ocenenie odbornou porotou v troch kategóriách - profesionálny dizajn, študentský dizajn a dizajn pridanej hodnoty. Najväčší úspech zožali profesionáli, zatieniť sa ale nedali ani študenti. "Je to nejaké zadosťučinenie za moju 12-ročnú kariéru. Táto kolekcia bola pre mňa výzva," povedal módny návrhár Marcel Holubec.

Módny dizajnér Marcel vytvoril modely pre moderných mestských ľudí uprednostňujúcich na presun bicykel. Na druhom mieste bodoval terénny autobus od troch českých dizajnérov. Úspešnú trojku uzatvorila Lenka Sršňová so svojou farebnou módnou kolekciou. "Je inšpirovaná maliarom Ľudovítom Fullom. Je to pre nás také pohladenie, je to pre nás naozaj taká poklona," povedala Sršňová. 

Všetky súťažné diela sú vystavené v Slovenskom národnom múzeu a spolu ich je až 51. Ide o bytové doplnky, nábytok i novodobé vynálezy. "Súťaž o cenu za dizajn je veľmi dôležitá, pretože naozaj dizajn je všade okolo nás," uviedla riaditeľka Slovenského centra dizajnu Mária Rišková. "Každé umenie a hlavne kultúra je treba, aby bola uchovávaná, aby bola zveľaďovaná a o to sa snažíme aj my," povedala riaditeľka J&T banky Anna Macaláková. 

Po presadení sa na umeleckom trhu túži aj Mária Fialková, ktorá zvíťazila v kategórii študentský dizajn so svojim vzdelávaco - zábavným produktom pre deti. Odborná porota hodnotila aj dlhoročnú tvorbu. Tento rok jej voľba padla na umelca a dizajnéra Františka Buriana. Dostal cenu za kultúrny prínos v oblasti dizajnu. Jeho tvorba zahŕňa priemyselný dizajn. Pocity z ocenenia mal zmiešané. "Zvláštne, pretože je to pre mňa poprvýkrát, čo som ako v tejto situácii," uviedol umelec a dizajnér František Burian. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články