Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko sa môže pýšiť vzácnym prírastkom v prírode. V Hosťoviciach máme zubríča
Zdielať na

Slovensko sa môže pýšiť vzácnym prírastkom v prírode. V Hosťoviciach máme zubríča

HOSTOVICE / Najmladšie zubrie bábätko na Slovensku. Najnovší prírastok stáda voľne žijúcich zubrov hrivnatých pri Hostoviciach dostal meno Žofka. Ide pritom o chránený druh zapísaný v červenej knihe.

Tak toto je ona. Od mamy sa zatiaľ nepohne ani na krok. Asi dvojmesačné zubrie bábätko dostalo meno Žofka. A má sa k svetu. "Máme nový prírastok, a dokonca, že je to ona a nie on. Lebo už sú tam štyri býky, teda ona tú populácia vylepšia, čo sa týka ženskej strany," vraví veterinár Vladislav Juško. 

​Toto bol pre mnohých vytúžený pohľad. Pred rokom totiž práve v tejto lokalite pri Hostoviciach našli zastrelenú 8-ročnú zubricu. "Dostala ranu z guľovej zbrane, mohla to byť aj náhoda, mohol nezodpovedný človek si myslieť, že je to iná zver," uviedol riaditeľ správy Národného parku Poloniny Mário Perinaj. 

Hrozilo, že sa stádo rozpadne. Zostala len totiž už iba jedna samica a zvyšok tvorili samce. "Mysleli sme, či nebude jalová a či vôbec bude mať prírastok. Veľmi nás prekvapila, že prírastok má," povedal Juško. 

Na svete je posledných tri tisíc voľne žijúcich zubrov. Ide o chránený druh zapísaný v červenej knihe. Kedysi sa zubor vyskytoval v takmer celej Európe, no pre lovecké vášne šľachticov i pytliakov bol na pokraji vyhynutia. Pred stok rokmi bolo v Európe iba 54 jedincov zubra, aj to v zajatí. Podľa údajov Štátnej ochrany prírody doposiaľ žiadna populácia v Európe nie je dostatočne veľká na to, aby zabezpečila prežitie druhu z dlhodobého hľadiska.

"Zatiaľ si stále neuvedomujeme hodnotu tohto zvierať, každý chce chrániť amazonské pralesy, nosorožce, ale pokiaľ má chrániť niečo, čo má v území, tak už sa ho to zrazu netýka," upozorňuje Perinaj. Tento pohľad si preto treba ceniť o to viac.

"Takú možnosť na Slovensku nikde nemá, že zastavíte na hlavnej ceste a kúsok od vás je malé stádo zubrov, ktoré je pokojne, neuteká, dá sa fotiť," dodáva Juško. Stáda zubrov u nás voľne žijú pri Hostoviciach aj v oblasti vodnej nádrže Starina.

Pozrite si unikátne zábery vĺčat na Slovensku: 

Súvisiace články