Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vykurovacia sezóna začala. Pre vlastné bezpečie by ste mali pamätať na tri veci
Zdielať na

Vykurovacia sezóna začala. Pre vlastné bezpečie by ste mali pamätať na tri veci

BRATISLAVA / Na väčšine územia Slovenska je už vykurovacia sezóna v plnom prúde. Počas tohto obdobia hasiči už tradične evidujú zvýšený počet požiarov rodinných domov či chát, a to aj napriek tomu, že každoročne na ľudí apelujú s prevenciou hasiči aj kominári.

Za prvých deväť mesiacov tohto roka došlo pre zlý technický stav či poruchu komínov, dymovodov a vykurovacích telies k stovkám požiarov. "Až 403 požiarov, ktoré si vyžiadali tri usmrtené osoby a sedem zranených. Celková škoda spôsobená požiarmi sa vyšplhala na viac ako 1,5 milióna eur," uviedla hovorkyňa prezídia hasičského zboru Zuzana Farkašová. 

Pamätajte na tri veci

Prvou vecou, na ktorú treba pamätať sú pravidelné odborné prehliadky a čistenie komínov, ktoré by mali byť samozrejmosťou. Vyhláška hovorí každé štyri mesiace.

V druhom prípade nezabúdajte na to, že v tesnej blízkosti kotlov, kachlí a krbov nesmú byť uložené žiadne horľavé látky. Používajte LEN palivo, ktoré je určené pre daný spotrebič. "Ľudia veľmi často spaľujú svoj domový odpad alebo plasty v spaľovacích zariadeniach, ktoré nie sú na to určené," uviedol vedúci hasičov v Bratislave Marián Bugár. Ohrozujete tak nielen svoj majetok, či životné prostredie, no najmä svoj život. "Síce ušetríme niekoľko desiatok eur, ale v prípade vzniku požiaru minieme niekoľko desiatok tisíc až státisíc eur, aby sme znovu tú nehnuteľnosť obnovili," dodal Bugár. 

Do tretice si dajte pozor aj na mokré drevo, ktoré je väčšinou príčinou veľkého nánosu dechtu v komínoch. "Ten vytvorí priam takú smolu. Naozaj čím je väčšia táto vrstva dechtu, tým vznikajú vyššie teploty a ten komín už môže byť narušený tou teplotou, požiarom," uviedol kominár Jozef Kováč pre TV JOJ v septembri. 

"Komín nepozostáva len zo samotného komína. Tam ide o dymovod, o spotrebič – koľkokrát sa nám stáva, že ľudia si to robia neodborne sami," uviedol profesionálny kominár Milan Baláž pre TV JOJ v marci. Nezabudnite, že v prípade požiaru, nielen hasičov bude zaujímať, či ste nezanedbali čistenie komína. Polícia vám totiž môže uložiť blokovú pokutu vo výške sto eur, v správnom konaní trojnásobne vyššiu. Nuž a v takých prípadoch, preplatenie škôd prehodnotí aj samotná poisťovňa. 

​Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy