Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žilinský záhradkár pestuje 580 odrôd hrozna, niektoré sám vyšľachtil
Zdielať na

Žilinský záhradkár pestuje 580 odrôd hrozna, niektoré sám vyšľachtil

ŽILINA / Ján Majzeľ žije na chladnom severe Slovenska, a aj napriek tomu vo veľkom pestuje ovocie, ktorému sa darí najmä na juhu našej krajiny. Vo svojej záhrade má až 580 odrôd hrozna. A dokonca sú medzi nimi aj také, ktoré sám vyšľachtil.

Vášnivý pestovateľ hrozna rozozná každý jeden strapec, ktorý dozrel v jeho ovocnom raji. V jeho vinohrade nájdete až 580 odrôd hrozna. Každý rok ale ešte zháňa niečo nové, aby rozšíril svoj bohatý sortiment tohto šťavnatého ovocia. "Ruské, ukrajinské, japonské, americké a aj z Číny niečo mám," vraví Ján. 

​No a prezradil, ako domáci i zahraniční šľachtitelia pre svoje nové objavy vyberajú mená. "Čím zvučnejšie mená, tak si myslia asi, že sa to bude lepšie predávať," poznamenal.  Aj on sám je šľachtiteľ, ale nedrží sa tohto módneho trendu. Pri pomenovaní svojich odrôd myslí na ľudí, ktorých má najradšej. "Vlastných odrôd mám šesť. Prvú som pomenoval po najstaršej vnučke Leuške, druhá je Kubko," dodal. 

Pestovateľ Ján sa vo svojej záhrade v žilinskej mestskej časti Brodno musí prispôsobiť daným podmienkam. "V súčasnej dobe sa dá vinič pestovať už aj na severe Slovenska. Samozrejme niekde na záveterných stranách, kde sa zem vyhreje, kde slnko svieti," vysvetľuje meteorologička Miriam Jarošová. 

"My si tu môžme dovoliť od odvkitnutia do dozretia maximálne tých 130 dní, tak sa to ráta. Neskoršie odrody by nám tu už nedozreli," vraví Ján. 
Tie chúlostivejšie sorty teda nasadil do fóliovníka. No o všetky sa stará rovnako rád. "Je to koníček môj samozrejme, pretože toto sa nedá robiť bez srdca," dodal na záver s úsmevom. 

Súvisiace články