Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Medzilaborciach začali opravovať železničnú stanicu. Objavili pod ňou kryt civilnej ochrany
Zdielať na

V Medzilaborciach začali opravovať železničnú stanicu. Objavili pod ňou kryt civilnej ochrany

MEDZILABORCE / V Medzilaborciach sa púšťajú do opravy zdevastovanej budovy železničnej stanice. Prípravná fáza však odhalila tajomstvo, o ktorom netušili ani domáci. V suteréne stanice je kryt civilnej ochrany. Na území mesta sú ich desiatky.

"Toto neviem. Ja tu žijem od malička, ale toto neviem, že by tu bol kryt," vravia prekvapene miestni. "Niekedy sa to tak robilo, že väčšia koncentrácia ľudí, aby sa mali kde schovať v prípade nebezpečenstva," hovorí Peter Vahaha z odboru krízového riadenia v obci. 

Vchádzame do priestorov, kde sú umiestnené veci potrebné v tých najhorších prípadoch. Vidíme plynové masky, zdravotnícke pomôcky no napríklad aj ležadlá. za bývalého režimu to bolo bežné. "Do roku 1989 sa ako tak kryty využívali aspoň sporadicky, robila sa kontrola, po roku ´89 sa od toho upustilo," vysvetľuje primátor obce Vladislav Višňovský. 

Na to, že kryt civilnej ochrany sa nachádza aj pod jednou z budovou, prišli Medzilaborčania pri zabezpečovaní rekonštrukcie."Len úplnou náhodou sa na to prišlo, že tam je. Objekt sa využíva len zvonku, zvnútra je celý uzatvorený, zabednený, vyzerá katastrofálne a preto si vyžaduje zbúranie," hovorí primátor. 

Podľa dostupných informácií bola budova postavené v 50. rokoch minulého storočia. Dnes je v katastrofálnom stave. Za koľko budovu zrekonštruujú, zatiaľ, jasné nie je. Prítomnosť krytu pod ňou však práce neovplyvní. "Je vyradený z evidencie, chceme vydať búracie povolenie, stavebné povolenie," dodal Višňovský. V Medzilaborciach evidujú dokopy 149 krytov civilnej ochrany. Niektoré z nich sú urobené provizórne a svojpomocne.

"Pravdepodobne by to malo byť na 8 tisíc ľudí, riešilo sa to za socializmu. Pomaly v každom paneláku by malo byť jedno miesto pre prípadné ukrytie," myslí si Radoslav Šmiga z odboru životného prostredia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy