Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pilota, ktorý sa katapultoval zo stíhačky, previezli do Banskej Bystrice
Zdielať na

Pilota, ktorý sa katapultoval zo stíhačky, previezli do Banskej Bystrice

Archívna reportáž

NOVÉ SADY / Pri Nitre v sobotu večer havarovala vojenská stíhačka. Podľa prvotných informácii mal mať pilot počas cvičného letu problémy s palivom. Krátko pred pádom sa stihol katapultovať. Stíhačku nasmeroval bezpečne do neobývanej oblasti. Tým sa vyhol možným tragickým následkom zlyhania vojenského stroja. Nie je to prvá havária slovenských stíhačiek.

Podľa ministerstva išlo o cvičný vzlet stíhacích lietadiel. Druhé z lietadiel pristálo na letisku Sliač. Na miesto v krátkom čase dorazil aj minister obrany Slovenskej republiky Peter Gajdoš. 

K pádu lietadla malo podľa televízie JOJ dôjsť okolo 21:30. "Podľa prvotných informácií môže za nehodu, ktorá sa stala v Nitrianskom kraji, nedostatok paliva - finálna príčina bude vyšetrovaná, ide zatiaľ o predbežnú informáciu," uviedla v správe polícia pôvodne s tým, že informáciu o probléme s palivom nahlásil pilot riadiacej leteckej veži tesne pred tým, ako sa katapultoval. Príčiny preto môžu byť aj technického rázu. Na miesto okamžite vyrazili všetky záchranné zložky.

"Zvlietli dve stíhačky MiG-29. O 19:12 jedna stíhačka pristávala na letisku Sliač. Druhá z hľadiska zhoršenia počasia nemohla pristáť a riešila záležitosť štandardne, čiže pristátia na záložnom letisku, čiže v Bratislave. Keďže nemohol pristáť v Bratislave tak žiadal, že sa musí katapultovať a profesionálnym spôsobom namieril pád lietadla, tak ako sú profesionálne cvičení naši vojaci, do neobývanej oblasti," informoval minister Gajdoš s tým, že pilot pristál niekde pod horami. "Odtiaľ si privolal za pomoci občana SR sanitku a bol odvezený do nemocnice," dodal. 

Zabezpečenie miesta 

Gajdoš podľa jeho slov následne informoval prezidentku, premiéra, ministerku zdravotníctva aj ministerku vnútra. "Nezávislá komisia prešetrí okolnosti a príčiny nehody" povedal Gajdoš. "Okolnosti pádu stíhačky sú predmetom vyšetrovania odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Nitre. Vyšetrovateľ vec preveruje ako podozrenie z trestného činu všeobecného ohrozenia," informovala policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. 

"Čo sa týka lietadla, vrátane munície, z najväčšou pravdepodobnosťou by sme mohli začať s transportom už v pondelok. Zostatky budú uložené na Letisku Sliač v hangári, aby boli zabezpečené na ďalšie preverovanie a skúmanie nehody," uviedol minister Gajdoš. Stretnúť sa má aj so starostkou obce, aby vyriešili záležitosť škôd na poli, v porastoch či na časti lesa, aby aj vlastníci boli spravodlivo odškodnení. 

Miesto nehody polícia opáskovala a strážia ju:

Pilot je skúsení vojak 

Pilot má 39-rokov a podľa jeho nadriadených patrí medzi najskúsenejších s nalietanými asi 1200 hodinami. Na lietadle MiG-29 nalietal asi 630 letových hodín. Je zaradený do systému protivzdušnej a protiraketovej obrany. "Ide o naozaj o prvotriedneho pilota, jedného z najskúsenejších v rámci Vzdušných síl Ozbrojených síl SR. Chcem vyzdvihnúť jeho naozaj vysokú profesionalitu, pretože aj v tejto krízovej situácii postupoval plne v zmysle štandardných operačných postupov,“ doplnil zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR genmjr. Miroslav Lorinc, ktorý rovnako prišiel do nitrianskej nemocnice. Pilot je mimo ohrozenia života a previezli ho do nemocnice v Banskej Bystrici, kde sa podľa slov ministra stretne s rodinou.

Prevoz pilota do nemocnice v Banskej Bystrici: 

Podľa generála Ozbrojených síl SR malo ísť o cvičné lety s ostrou muníciou. Preto po náraze mohli miestni počuť sériu výbuchov. Miest nehody už zabezpečujú vojaci a nemali by hroziť ďalšie výbuchy. 

​K nehode sa vyjadril aj generál Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Jeho stanovisko poskytla agentúre SITA hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. "Ako náčelník generálneho štábu som nesmierne rád, že naši piloti sú špičkovo vycvičení a práve vďaka tomu môžem konštatovať to jediné, čo je pre túto chvíľu naozaj dôležité. Nikto nezomrel a ani nebol vážnejšie zranený, rodina neprišla o otca a manžela - a ozbrojené sily o skvelého vojaka – skúseného pilota. Vznikli iba značné materiálne škody stratou stíhacieho lietadla a v podstate vzhľadom na situáciu zanedbateľné škody v okolí miesta nehody,” uviedol.

Ochrana vzdušného priestoru v zodpovednosti Slovenskej republiky je zabezpečená v plnom rozsahu.

Premiér situáciu sleduje

K nehode sa vyjadril aj premiér Peter Pellegrini. Jeho stanovisko poskytla hovorkyňa Patrícia Macíková. "Predseda vlády SR je v intenzívnom kontakte s príslušnými ministrami a má aktuálne informácie o celej situácii. Zároveň verí, že pilot je v poriadku a že sa ho záchranným zložkám podarí nájsť v čo možno najkratšom čase," povedala Macíková. Polícia na sociálnej sieti vyzvala obyvateľov a novinárov, aby sa k lietadlu nepribližovali.

Nehody stíhačiek MiG-29

Nie je to prvá nehoda stíhačiek MIG 29 slovenskej armády. Už v roku 2002, presnejšie 6. novembra, havarovali dva MiG-29 pri Spišských Tomášovciach, ktoré boli na plánovanom nočnom lete. Jeden z pilotov sa katapultovali, druhý pri nehode zomrel. Ani vtedy lietadlá našťastie nezasiahli obývané oblasti. Experti už dlhodobo upozorňujú na zlý stav slovenských MIGov.

"Po modernizácii na verziu AS slúžil MIG 29 u 1. taktickej letky na Sliači. Lietať mohlo do roku 2023 a následne by muselo ísť opäť na kontrolno-obnovovacie práce, na základe ktorých by sa životnosť opäť mohla predĺžiť," dodala Čuháková. 

Televízia JOJ spravila rozhovor s bývalým vojenským pilotom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy