Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lukáš (15) má nádor na mozgu a bojuje o život. Rodičia tvrdia, že väčšinu nálezu mu v hlave nechali
Zdielať na

Lukáš (15) má nádor na mozgu a bojuje o život. Rodičia tvrdia, že väčšinu nálezu mu v hlave nechali

BRATISLAVA / Rodičia len 15-ročného Lukáša prežívajú veľmi ťažké chvíle. Chlapec má totiž nádor ma mozgu a bojuje o život. Jednu operáciu už absolvoval a tam nastal problém. Rodičia tvrdia, že väčšinu nálezu mu v hlave nechali. Národný ústav detských chorôb to ale odmieta.

"Zo začiatku sme si mysleli, že nás chránia, lebo hovorím manželovi, ja mám taký pocit, že nám niečo zatajujú," vraví Lukášova matka. "Operatér manželke povedal, že väčšiu časť odoperovali, pritom realita bola úplne iná," pridáva sa otec. 

"Ja som mu vďačná, že mu zobral tú cystu. Ja som mu tak strašne vďačná, ale nepovedal celú pravdu, proste nepovedal ju," dodala matka. Ústav detských chorôb ale tvrdí, že hneď po operácii boli rodičia informovaní o tom, čo sa dialo. "Operatér vyhodnotil situáciu počas operácie ako neprehľadnú, tak považoval za rozumné, aby nedošlo k poškodeniu dieťaťa, prerušiť operáciu," vysvetlil Bruno Rudinský vedúci lekár na detskej neurochirurgii. 

List ministerke 

Zúfalí rodičia ale na svojom postoji k veci trvajú, preto sa obrátili s prosbou o pomoc na ministerku zdravotníctva. Poslali jej otvorený list. Následne podali podnet aj na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Chcú za každú cenu syna zachrániť.

"My sa skutočne cítime ako rukojemníci. Sme bezradní, lebo nášmu synovi a nám, nebola poskytnutá dostatočná pomoc," píšu v liste. "Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská si vyžiadala stanovisko Národného ústavu detských chorôb. Nemocnica podľa svojho stanoviska vyvracia tvrdenia, že mali odmietnuť, či nedostatočne poskytnúť pomoc pre chlapca, ako aj jeho rodinu," informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. 

"Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou výkonom dohľadu na danom pracovisku preverí, či postup lekárov bol v súlade so zákonom," vyjadrila sa hovorkyňa úradu Radoslava Muchová. "Vítame, že sa prípad dostal aj na UDSS, pretože si stojíme za našimi slovami," povedal Rudinský. 

Na svojom odbornom názore ale trvá aj profesor Juraj Šteňo, ktorý je hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre neurochirurgiu. Rodičia ho na začiatku týchto problémov požiadali, aby ich syna reoperoval. "No dalo by sa tak povedať, že tam tých 80, 90 percent zostalo. Ale jednoznačne je nutná ďalšia operácia," uviedol. 

Odmietli transport 

Nastal však ďalší problém. Vedenie nemocnice odmietlo transport pacienta po zákroku. "V tom videli problém, že by u dieťaťa mohli nastať komplikácie," opisuje udalosti otec. "Ani ja, ani moji kolegovia si neviem vybaviť jediný prípad, že by bolo v dôsledku prevozu došlo k poškodeniu," poznamenal Šteňo. 

"Takže akože konštatovať, že 25 rokov to bolo vynikajúce, tak asi by nič nemuselo vznikať," uviedol ešte Rudlinský. Pri náročných operáciách detí majú určité postupy aj kliniky v zahraničí. "Je to tak, že keď detskí pacienti sú u nás odoperovaní, tak tie deti sú po operácii sanitkou s anesteziológom prevezené na detskú kliniku, ktorá je vzdialená 50 metrov," vraví Svätopluk Řehák, prednosta kliniky neurochirurgie  v Hradci Králové. 

Situácia je teraz taká, že zúfalí rodičia hľadajú zahraničné kliniky, kde ich synovi nádor vyoperujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy