Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prestížny Zlatý žobrák tento rok zavítal aj na strechu či do väznice
Zdielať na

Prestížny Zlatý žobrák tento rok zavítal aj na strechu či do väznice

KOŠICE / Košice sú aktuálne dejiskom prestížneho podujatia s názvom Zlatý žobrák. Okrem toho, že ide o postavičku opradenú legendami, od roku 1995 je to aj festival. Zlatý žobrák začínal ako festival lokálnych televízií pred 25. rokmi, dnes ponúka jedinečné a málo známe filmy z celého sveta. Niektoré premietali aj na netradičných miestach, a to na streche, ale tiež aj vo väzení.

Jubilejný 25. ročník bol unikátny aj záujmom. Prihlásilo sa viac ako 3 400 filmov zo 115 krajín sveta. Len tristo filmov prišlo z Indie, ale tiež z Iránu. Ďalšie zo Spojených štátov, Saudskej Arábie, Jordánska či z Portorika. Pred medzinárodnú porotu sa ale z vyše 3000 dostalo po výbere len 66 z nich. "Návod sme si pýtali od partnerského festivalu z Frankfurtu, ktorým sa stalo to isté minulý rok. Poradili nám, že na začiatku treba jednu veľkú porotu, tá to presituje a filmy, ktoré vyjdu z predvýberu dať finálnej porote," uviedla riaditeľka festivalu Zlatý žobrák Eva Děkanovská. 

Filmy premietajú aj pre verejnosť a zdarma. Divácky najúspešnejší je Oymyakon. Ten v rámci festivalu premietali napríklad aj na streche či za múrmi väznice. "To už bol štvrtý ročník a oni si to veľmi vážia, že ich nepodceňujeme a že im posielame filmy, ktoré sú náročnejšie," dodala Děkanovská.

Spestrením jubilejného festivalu je výstava fotografií, ktorá mapuje jeho 25-ročnú históriu. Porota, ktorá hodnotí filmy je ako každý rok medzinárodná. Víťazov sa dozvieme v sobotu počas festivalového gala večera.

V Košiciach bol nedávno ďalší prestížny filmový festival Art Film Fest. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články