Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Odvolávanie Pellegriniho sa nekonalo. Opozícia i koalícia sa navzájom obviňujú
Zdielať na

Odvolávanie Pellegriniho sa nekonalo. Opozícia i koalícia sa navzájom obviňujú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mimoriadnu schôdzu NR SR k odvolávaniu premiéra Petra Pellegriniho sa ani na druhý pokus nepodarilo otvoriť. Plénum nebolo uznášaniaschopné. Prítomných bolo menej ako 70 poslancov. Predseda parlamentu Andrej Danko teda schôdzu odložil na 9. septembra.

Výsledky 1. prezentovania poslancov

Výsledky 2. prezentovania poslancov

Premiér Peter Pellegrini mal čeliť odvolávaniu na podnet opozície. Podľa lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča je dôvodom mimoriadnej schôdze zbabelosť, akou sa Pellegrini postavil k odvolaniu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej. Tá sa ale v piatok nekonala a predseda parlamentu Andrej Danko ju presunul na 9. septembra.

Koalíční poslanci napriek tomu, že v sále boli, hlasovaním svoju prítomnosť nepotvrdili.

"Opoziční poslanci majú svoje práva v zmysle rokovacieho poriadku. To právo je zvolať schôdzu, no následne je ich povinnosťou sa jej zúčastniť. Som veľmi rád, že predseda vlády prišiel dnes s takmer kompletnou vládou, som ale smutný, že ministri zabili jeden pracovný deň. Potom tu máme poslancov ako je za Sme rodina Boris Kollár, ktorý si užíva život v zahraničí, zaťažil nás povinnosťou a nemá ani elementárnu slušnosť prísť na schôdzu," uviedol predseda parlamentu Andrej Danko. "Chcem vyzvať opozíciu ku korektným komunikáciám. Povinnosťou koalície nie je dopĺňať hlasy za lajdákov, ktorí tu neboli," podotkol. Vyzval tých, ktorí schôdzu zvolali, aby sa na nej v pondelok zúčastnili. "Koalícia je pripravená doplniť hlasy a prispieť k začatiu prerokovania bodu," uzavrel Danko.

"Odvolávanie je najvýznamnejším počinom, ktorý môže opozícia voči vláde alebo predsedovi vlády spraviť, preto by som očakával, že opozícia aj s vážnosťou a rešpektom k takémuto aktu ako je vyslovenie nedôveru predsedovi vlády pristupovať. Pravdepodobne budeme svedkami komentárov, že sa bojíme alebo sme nenašli odvahu, aby sme schôdzu otvorili. Chcem veľmi jasne a otvorene povedať, ja ani ministerky a ministri, ktorí tu dnes v plnom počte sedeli, sa neboja tohto návrhu ani výkrikov tých opozičných poslancov, ktorí sa pod schôdzu podpísali," reagoval premiér Peter Pellegrini. "My tu dnes sme, oni tu dnes nie sú," povedal Pellegrini a pýtal sa, kde je napríklad Ján Budaj (OĽaNO) či Peter Osuský (SaS). "My v pondelok v plnom počte prídeme a budeme pripravení diskutovať. Občanov chcem uistiť, že vláda si bude do posledného dňa plniť svoje úlohy," dodal premiér.

Smer sa bojí, tvrdí Matovič

Premiér Peter Pellegrini je podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča „priamo zodpovedný za to, že vyrástla obluda Marian Kočner, lebo 19 rokov budoval svet podľa Smeru". Na brífingu to Matovič uviedol ako jeden z dôvodov, prečo sa opozícia chce pokúsiť odvolať premiéra. "Smer sa preto bojí schôdze," povedal Matovič s tým, že pri hlasovaní „koalícia poskytla opozícii až tri hlasy na otvorenie schôdze". Podľa Matoviča sa neprezentoval ani jeden poslanec za Smer-SD. Zo Slovenskej národnej strany sa prezentoval len Andrej Danko a z tretej koaličnej strany Most-Híd Andrej Hrnčiar a Béla Bugár. "Ani jeden poslanec za Smer-SD sa neodprezentoval a nebol de facto v práci. Na prezenčnú listinu sa však zapísali, aby dostali plat," dodal Matovič.

Vo štvrtok 22. augusta podvečer Jankovskej policajti zadržali mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom Kočnerom pomocou aplikácie Threema. Štátna tajomníčka v utorok na tlačovej besede informovala, že odstupuje z funkcie.

​Poslanec NR SR Gábor Grendel (OĽaNO) tvrdí, že Jankovská mala z funkcie štátnej tajomníčky odstúpiť už po tom, ako sa verejnosť dozvedela informáciu, že odovzdala svoj mobil polícii. "Ak to neurobila vtedy, mal zasiahnuť minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) a ak to odmietol, zasiahnuť mal predseda vlády. Po verejnom a politickom tlaku nakoniec Jankovská odstúpila, ale je neskoro a Pellegrini premeškal svoju príležitosť," uviedol poslanec v utorok na brífingu.

Keď opozícia napriek tomu, že Jankovská skončila vo funkcii štátnej tajomníčky, chce odvolávať premiéra, podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica tým dokazuje, že je bandou komediantov. "Nejde jej o nič iné, len o šírenie nenávisti a neopodstatnených obvinení, čo je jej základnou politickou výbavou," uviedol Fico v utorok.

​Opozícia chce pre Jankovskú odvolať Pellegriniho a jeho vládu. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy