Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z tatranskej jaskyne vytiahli telá dvoch Poliakov. Záchranná akcia skončila, ale prípad pokračuje
Zdielať na

Z tatranskej jaskyne vytiahli telá dvoch Poliakov. Záchranná akcia skončila, ale prípad pokračuje

VYSOKÉ TATRY / Záchranárom sa vo štvrtok podarilo dostať z Veľkej snežnej jaskyne v Tatrách telá dvoch poľských jaskyniarov. Záchranná akcia trvala približne tri týždne. Prípad sa ale nekončí. Na scénu teraz vstupujú policajní vyšetrovatelia a prokurátori a hoci to znie neuveriteľne - vyšetrovať budú práve záchranárov.

Jaskyniari uviazli vo Veľkej snežnej jaskyni v polovici augusta. Ani napriek usilovnej snahe záchranárov sa im nedarilo k nim dostať Minulý týždeň sa potvrdili najhoršie obavy – kamera objavila nehybné telá dvoch mužov.

"Potvrdzujeme, že obaja nežijú. Ich šance boli veľmi nízke už počas pátrania a v tejto chvíli potvrdzujeme, že s určitosťou nežijú," uviedol náčelník TOPR Jan Krzystof. 

Náročná akcia 

Desiatky záchranárov a stovky hodín strávených pod zemou sa pre záchranárov však neskončili. Telá mužov musia z jaskyne dostať na povrch – a to aj napriek tomu, že v tesných priestoroch riskujú vlastné životy. "Museli sme ich dostať z veľmi úzkych priestorov chodby a snažíme sa o ich presun na povrch," vraví Marcin Jozefowicz z tatranského záchranného tímu. 

Práce záchranárom komplikoval aj fakt, že jeden z jaskyniarov mal pri sebe výbušniny. "Od začiatku bola celá akcia komplikovaná z dôvodu, že jaskyniari mali pri sebe výbušné materiály, čo sme museli zohľadňovať," dodal Jozefowicz. 

Vyšetrovanie záchranárov 

Poľskí horskí záchranári ale čelia rozsiahlemu vyšetrovaniu zo strany miestnej polície a prokuratúry. Neznáma osoba totiž podala podnet proti horským záchranárom, že údajne nevyužili všetky možnosti na to, aby mladíkov z jaskyne dostali.

Podľa medializovaných informácií záchranári údajne nevyužili v dostatočnej miere ponúkanú lokálnu ani medzinárodnú pomoc. "Pri vyšetrovaní spolupracujeme so záchranármi, avšak nemôžeme poskytnúť žiadne ďalšie informácie," potvrdila prokurátorka Barbora Bogdanowicz. "Spolupracujeme s prokuratúrou na vyšetrení určitých nejasností, ktoré vznikli pri vyprosťovaní jaskyniarov. Z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania nemôžeme poskytnúť ďalšie informácie," dodal hovorca polície Roman Wieczorek. 

Poľská horská služba sa nechce k veci vyjadrovať. Pravdou však je, že už od začiatku záchrannej akcie im pomáhali ich slovenskí kolegovia. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy