Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Príbeh chlapca, ktorý utiekol za lepším životom. Za päť rokov sa dokonca naučil slovenčinu
Zdielať na

Príbeh chlapca, ktorý utiekol za lepším životom. Za päť rokov sa dokonca naučil slovenčinu

PREŠOV / Príbeh človeka, ktorý utiekol za lepším životom na Slovensko. Napriek tomu, že sa u nás nenarodil, po piatich rokoch sa naučil náš jazyk. Raheb je afganským utečencom. Mladý študent priemyslovky však za ten krátky čas dokázal oveľa viac. A tak ako on je hrdý na svoju mamu, že ich so súrodencami doviedla do krajiny, v ktorej je mier, tak naopak jeho mama, môže byť hrdá na neho.

Raheb má 16 rokov. Narodil sa v Afganistane. Po tom, ako jeho otca zabili vo vojne, vzala jeho mama svoje deti a utiekli z krajiny. Cestou za slobodou strávili deti s matkou mesiace na úteku aj uprostred temných lesov. "Bál som sa zvierat, druhých ľudí, sme ich nepoznali," vraví Raheb, ktorý na Slovensku žije už 5 rokov.  

Na svoj rodný jazyk nezanevrel, dnes ale rozpráva plynule aj po slovensky. Z rodnej krajiny ich vyhnala vidina za lepším životom. Keď ich objavili policajti ani len netušili, v akej krajine sa nachádzajú. "Výborne tu je, ľudia sú tu milí, aj v škole je super, sú tu aj ľudia, ktorí sú kus ku nám zlý, ale tých je málo," hovorí s úsmevom Raheb. 

Rahebov príbeh chytil za srdce aj organizátorov medzinárodného prestížneho ocenenia. V kaštieli v Hanušovciach nad Topľou si prevzal cenu vojvodu z Edinburghu.

Unikátny projekt každý rok učí milióny mladých ľudí po celom svete, ako si nastaviť vlastné ciele a vytrvalo na nich pracovať niekoľko mesiacov. V rámci dobrovoľníctva sa Raheb ujal svojho krajana. Pre svoje mentálne postihnutie sa vyhýbal ľuďom a väčšinou bol doma osamote. Raheb je od neho mladší, ale ukázal mu, ako sa tešiť zo života. "On bol taký, že sa hanbil, ostával doma a nechodil von. Teraz spoznáva nové mesto Košice," dodáva Raheb. 

Okrem rozvíjania talentu, športu, či dobrovoľníctva museli mladí ľudia zvládnuť aj dobrodružnú expedíciu. Raheb dva dni a jednu noc strávil s partiou v Slovenskom raji. To ho vrátilo do spomienok v čase, keď bol na úteku. "To nie je iba výlet, že choďte, užite si to, ale je to intenzívna príprava, ako si majú založiť oheň v lese, prespať, ako sa správať k zvieratám. Tak sa zbavil tohto strachu," uviedla Simona Lučkaničová z Národnej kancelárie DofE na Slovensku. "Najlepší príklad pre mňa je moja mama, si spomeniem na ňu, že nás dostala sem a to ma motivuje," dodal Raheb. 

Pribúda na Slovensku detských migrantov. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy