Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: Migrácia vtákov začala, niektoré sa do Afriky ani nedostanú
Zdielať na

VIDEO: Migrácia vtákov začala, niektoré sa do Afriky ani nedostanú

BRATISLAVA / Prvé náznaky odchádzajúceho leta už môžeme pozorovať u sťahovavých vtákov. Dážďovníky už odleteli, pestrofarebné včeláriky sú krátko pred štartom a pripravujú sa napríklad aj bociany a labute. Ale také lastovičky si u nás užijú leto až do posledného dňa. Migrujúce vtáctvo čaká náročná cesta do Afriky a mnohé vtáky ani nedoletia. Okrem nástrah počasia a vyčerpania sa stanú terčom nelegálnych lovcov, ktorí ich likvidujú doslova v miliónoch.

Čunovská vodná zdrž je jedným z miest, kde sa pred odletom sústreďuje migrujúce vodné vtáctvo. "Sa tu začínajú zhromažďovať prvé druhy, také jesenné náznaky, že migrácia začína,"  povedal ornitológ Jozef Ridzoň z SOS/BIRDLIFE  Slovensko. Takým signálom je napríklad Beluša veľká a druhy, ktoré tu nehniezdia, napríklad bahniaky. 

Vodné vtáctvo ale nie je medzi prvými, kto z Čunova odlieta. Ono sa tu len sústredí, vymení staré perie za nové a až potom sa vydá na juh. Smerom na juh sa už pohli aj bociany. V susednom Česku sa objavili aj 200 a viac členné kŕdle, ktoré sa pustili decimovať premnožené hraboše. Medzi úplne prvými odlietajú druhy vtákov, ktoré sa živia iba hmyzom. Odlet pre tzv. slovenského papagája - včelárika zlatého je otázkou pár dní, možno týždňa.  

Lastovičky a belorítky však ešte majú čas zhruba mesiac, potom sa vydajú podobnou životu nebezpečnou trasou ako dážďovníky a včeláriky. Nelegálny odstrel je viac-menej odstrelom iba pre zábavu. Ročne ide o miliónové počty. Mnohé z mláďat, ktoré sa vyliahli na Slovensku, do Afriky ani nedoletia a samozrejme ani na jar späť.

Súvisiace články