Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chceli pomôcť a teraz im hrozí pokuta. Obyvatelia Oravy riešia spor pre zlý náter kostola
Zdielať na

Chceli pomôcť a teraz im hrozí pokuta. Obyvatelia Oravy riešia spor pre zlý náter kostola

LEŠTINY / Nezvyčajný spor riešia evanjelici na Orave. V hre bola až dvojmiliónová pokuta. Dôvodom je jeden malý historický kostolík, v ktorom sa slúžia bohoslužby. Vyše 300 ročná stavba je zaradená do zoznamu Unesco a využili ju aj režiséri filmov Pacho Hybský zbojník, či Dovidenia v pekle, priatelia. Problém vznikol, keď veriaci natreli šindle na streche a obvodové steny namiesto hnedej farby takmer načierno. Teraz to riešia súdy.

Boží stánok je skvost, ktorý navštívil Bethoveen, krstili aj konfirmovali tam Hviezdoslava, navštevovala ho aj Margita Figuly a je postavený bez jediného klinca. Veriaci ho vraj poškodili, keď usilovne pracovali. "Ten kostol je čierny. Nikdy nebol čierny a na niektorých miestach, tam kde slnko nikdy nezasvieti je dokonca lesklý," uviedol Miloš Dudáš, riaditeľ krajského pamiatkového úradu Žilina. "Cirkevný zbor si uvedomuje, že porušil zákon, keď nepožiadal KPU Žilina o súhlas k realizácii náteru doštenia kostola. Nešlo však o úmyselné porušenie zákona, ale o neznalosť zákona," obhajuje konanie evanielická farárka Jana Velebírová Hudáková. "Kostol nenatierali miestni, ale firma z okresu Liptovský Mikuláš," dodala sprievodkyňa. 

​Hoci s dobrým úmyslom, zvolili ale inú farbu ako mali a natreli ňou podľa pamiatkárov aj to, čo nemali. "Rozprávali sme len o natieraní dreveného šidnľa, nikdy o obvodových stenách," poveddal Miloš Dudáš. "Zvolený náter, aj podla znaleckého posudku, ktorý dal vypracovať cirkevný zbor Leštiny, je správny a stavba je zabezpečená proti ďalšiemu znehodnocovaniu a poškodzovaniu dreva, ako prírodného materiálu. Súčasný náter je tiež možno odstrániť a stavbu uviesť do pôvodného stavu, ako uvádza znalec," objasnila Jana Velebírová Hudáková. "Možno budeme musieť vysvetľovať prečo je ten kostol čierny, kto je za to zodpovedný a to do Paríža, kde je centrum svetového dedičstva. Ale podľa môjho názoru to nebude ešte dôvod, aby ho vylúčili zo zoznamu," dodal Miloš Dudáš.

Veriaci sú presvedčení o tom, že postačia dva tri roky, aby slnko farbu vytiahlo a bude taká, aká mala byť. "Ľudia k nemu majú skvelý vzťah, nikto nechcel pamiatku poškodiť, všetkým členom zboru záleží na zachovanie kostola pre ďalšie generácie," povedala evanjelická farárka. "Či tá pokuta bude 5 alebo 10-tisíc, to rozhodne súd," dodal riaditeľ krajského pamiatkového úradu Žilina.

V Nitre chytili vykrádača kostolov, ktorý sa za mesiac vlámal až do troch svätostánkov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy