Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Turisti verzus cyklisti. Na chodníku v PIENAPE sa tvoria zápchy, záchranári musia denne zasahovať
Zdielať na

Turisti verzus cyklisti. Na chodníku v PIENAPE sa tvoria zápchy, záchranári musia denne zasahovať

PIENINY / V pieninskom národnom parku je miesto, ktoré nemá s pokojom a oddychom nič spoločné. Aspoň počas letnej sezóny. Ak chcete prejsť chodníkom v prielome Dunajca z jednej strany na druhú, je to na vlastné riziko. Nuž a jazdenie bez prilby a v letných sandáloch na takom rizikovom mieste , už záchranári nechcú ani len komentovať.

Chodník v národnom parku je takou zamagurskou diaľnicou. Zápchy tu nespôsobujú autá ale bicykle. Tak to vyzerá už niekoľko rokov, hlavne z poľskej strany sa na pieninský chodník počas sezóny valí množstvo ľudí na dvoch kolesách. Aj pri nedávnom sčítaní turistov sa ukázalo, že tých peších je v porovnaní s cyklistami veľmi málo. Za jeden deň 2379 bicyklov verzus 615 peších návštevníkov. "Keď zoberiete tie výsledky sčítania tak to asi ani netreba komentovať, ráno sa to ešte nejako dá, ale poobede je to už len pre nadšencov ktorí to chcú prejsť," vyjadril sa riaditeľ štátnych lesov TANAPU Maroš Petrík. 

Na Slovenskej strane je, žiaľ, chodník iba jeden a to sa na ňom tlačia v zápchach všetci, ktorí sa chcú kochať prírodou v prielome Dunajca. Ono je to pekná vec, ale žiaľ, dosť nebezpečná. Keď pieninskí záchranári počujú hlásenie o úraze vedia, že je zle.  "V letnej sezóne je to takmer každý deň a za jeden služobný týždeň je to v priemere 3 až 5 úrazov,"  poznamenal vedúci záchranár HZS PIENAP Milan Tomaškovi. 

Často sú úrazy dosť vážne, nejde iba o odreté koleno či lakeť. Častokrát sa dovolenka končí ťažkým zranením hlavy a namiesto cesty domov smeruje turista do nemocnice na palube vrtuľníka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy