Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Viete aké sú ideálne pery? Vedci to zisťovali a dostali presnú odpoveď
Zdielať na

Viete aké sú ideálne pery? Vedci to zisťovali a dostali presnú odpoveď

Archívna reportáž

RÍM / Aké sú podľa vedcov ideálne pery? Výskumy amerických plastických chirurgov ukázali, že by šírka spodnej pery mala byť dvojnásobkom šírky tej vrchnej. Príliš plné pery podľa talianskeho denníka Corriere della Sera už nie sú esteticky považované za pekné.

Vedci z Kalifornskej univerzity ukázali študentom vo veku od 18 do 25 rokov fotografie žien, ktoré sú považované za pekné, no majú rôzne rozmery pier. Na prvé miesto sa dostala tá, ktorý mala dolnú peru dvakrát širšiu ako hornú. Zhodlo sa na tom najviac študentov. Na druhom mieste bola žena so spodnou perou trikrát širšou ako horná, na ďalšom mieste bola žena s rovnako veľkými perami, no na poslednom mieste sa ocitla žena, ktorá mala, naopak, hornú peru širšiu ako tú spodnú. "Štúdia trochu odporuje klasickému pravidlu, ktoré definuje harmóniu tváre. Je to princíp, ktorý platí ak hovoríme o architektúre, prírode alebo o ľudskom tele," povedal člen Talianskej spoločnosti pre plastickú a estetickú chirurgiu Cesare Azzolini. 

Pravidlo hovorí o tom, že harmónia medzi časťami je daná pomerom jedna k 1,62. "Zoberte si napríklad oči. Za pekné oči považujeme také, keď je vzdialenosť medzi nimi a rozmer a rozmer každého oka v pomere 1:1,62," povedal Azzolini. Donedávna toto pravidlo platilo aj pri hodnotení pier. Harmonické pery boli také, kde bola horná pera s dolnou v pomere 1:1,62. Nová americká štúdia ale nepotvrdzuje toto pravidlo a ponúka nový pomer, ktorý by mohol zmeniť aj svet plastickej chirurgie. "Je ale potrebné vziať do úvahy aj ďalšiu štúdiu na túto tému, realizovanú v 35 krajinách. Výsledky ukázali, že mladší ľudia považujú pery za príťažlivé vtedy, keď je dolná pera dvakrát taká široká ako vrchná. Na druhej strane dospelí od 60 do 70 rokov považujú za zvodnejšie ženy, ktoré majú obe pery rovnako široké," uviedol Azzolini. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články