Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Súdny proces v kauze miliónových zmeniek od pondelka pokračuje. Pred súd predvolali Tótha a Volzovú
Zdielať na

Súdny proces v kauze miliónových zmeniek od pondelka pokračuje. Pred súd predvolali Tótha a Volzovú

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V kauze údajného falšovania miliónových zmeniek čakajú Špecializovaný trestný súd v Pezinku ďalšie tri pojednávacie dni. V priebehu pondelka, utorka a stredy by pred súdom mali vypovedať svedkovia, vrátane exriaditeľa TV Markíza Vladimíra Repčíka, bývalej obchodnej partnerky obžalovaného Pavla Ruska Silvie Volzovej alebo bývalého príslušníka SIS Petra Tótha.

Minimálne účasť Volzovej je ale otázna. Keď totiž Okresný súd Bratislava II, ktorý pojednáva prípad objednávky jej vraždy avizoval, že by mala vypovedať, jej právny zástupca uviedol, že sa obáva o život a z tohto dôvodu na súd nepríde. Súd v kauze zmeniek za prvé tri pojednávacie dni stihol vypočuť obžalovaného Pavla R. ako aj štyroch svedkov vrátane obvineného Štefana Agha, ktorý bol vyčlenený na samostatné konanie, alebo exriaditeľa Markízy Václava Miku.

Rusko pred súdom zopakoval svoje tvrdenia z občianskoprávnych konaní, ktoré pojednával Okresný súd Bratislava V. Podľa neho vystavením zmeniek zachránil televíziu Markíza, ktorej hrozila strata licencie. Jej majetok totiž exekúciou prešiel na spoločnosť Gamatex. Do účtovníctva televízie zmenky podľa vlastných slov neuviedol, pretože bolo v zlom stave vinou jeho vtedajšej obchodnej partnerky Volzovej. Tá podľa Pavla Ruska niesla vinu aj za to, že sa televízia dostala do exekúcie, keďže sa zaviazala vyplatiť v skutočnosti neexistujúci dlh. Riešiť situáciu vyplatením čiastočnej sumy a následným vystavením zmeniek podľa Pavla Ruska navrhol právnik Ernest Valko, ktorý vtedy zastupoval Gamatex. Štefan Agh pred súdom potvrdil verziu o tom, že zmenky vznikli v roku 2000 v súvislosti s riešením kauzy Gamatex. Mika, ktorý bol v rokoch 2006 až 2010 generálnym riaditeľom Markízy poprel, že by mal vedomosť o existencii zmeniek.

Marian Kočner a Pavol Rusko v tomto prípade čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Podľa obžaloby Kočner spolu s Ruskom, ako aj Štefanom Aghom, ktorý je vyčlenený na samostatné konanie, po vzájomnej dohode s účelom zadovážiť sebe prospech vytvorili v roku 2016 štyri zmenky datované do roku 2000 a údajne splatné po 15 rokoch. Dve z nich boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Kočner prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V. Vyplatiť ich mal práve Pavol Rusko ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia. V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd ešte nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené.

Rusko trvá na tom, že zmenky podpísal v roku 2000 na záchranu TV Markíza. Tá ale dlhodobo spochybňovala autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000. Marian Kočner požiadal ešte pred začiatkom procesu o pojednávanie v jeho neprítomnosti a zatiaľ sa na pojednávaniach v tejto kauze nezúčastňuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy