Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Britská vláda sa podľa jedného z jej členov pripravuje na brexit bez dohody. Investovať chcú miliardu libier
Zdielať na

Britská vláda sa podľa jedného z jej členov pripravuje na brexit bez dohody. Investovať chcú miliardu libier

LONDÝN / Nová britská vláda sa pripravuje aj na možnosť na brexitu bez dohody, uviedol to šéf úradu vlády Michael Gove pre denník The Sunday Times. Vláda totiž podľa neho pracuje s verziou, že Európska únia s Britániou novú dohodu neuzavrie.

"Celá vláda bude teraz naplno pracovať, aby sa pripravila na vystúpenie Británie z Európskej únie. S novým premiérom a s novou vládou opustíme Európsku úniu 31. októbra. Bez nejakých "či" a "ale". Bez ďalších odkladov, brexit je tu," povedal Gove pre The Sunday Times. Minister financií Sajid Javid uviedol, že vláda plánuje investovať asi miliardu libier do prípravy októbrového odchodu či už s dohodou alebo bez dohody. 

Vysoké mimoriadne výdaje majú pripadnúť okrem iného na jednu z najväčších verejných informačných kampaní, ktorých cieľom je zaistiť, aby jednotlivci aj firmy boli na vystúpenie Británie z Európskej únie bez dohody pripravení. Financie by mali ísť aj na 500 nových príslušníkov pohraničnej stráže a na prípadné vybudovanie novej infraštruktúry okolo prístavu. 

Javidov predchodca v úrade Philip Hammond čelil kritike stúpencov brexitu za to, že na prípravu krajiny na odchod z EÚ bez dohody nevynaložil dosť peňazí. 

Premiér Boris Johnson dal už vo štvrtok vo svojom prvom prejave po nástupe do funkcie jasne najavo, že jeho vláda je odhodlaná dodržať termín vystúpenia Británie z Európskej únie 31. októbra. S Európskou úniou by chcel Johnson vyjednať novú dohodu, ktorá by bola pre Britániu lepšia ako tá, ktorú vybavila jeho predchodkyňa Theresa May. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker ale vo štvrtok opäť zdôraznil, že Európska únia o žiadnej novej dohode rokovať nebude. V takom prípade je Johnson podľa svojich slov pripravený vyviesť krajinu z Európskej únie bez dohody. 

Pozrite si archívnu reportáž o dni, keď bolo jasné, že novým britským premiérom bude Boris Johnson.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy