Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Špeciálny kurz šitia pre deti. Za pár dní sa z nich stali módni návrhári
Zdielať na

Špeciálny kurz šitia pre deti. Za pár dní sa z nich stali módni návrhári

BRATISLAVA / Síce dobre nepočujú, no my o nich môžeme v budúcnosti ešte veľa počuť. Z detí vyrástli za pár dní ozajstní módni návrhári. Počas letnej akadémie módy vytvorili celú kolekciu. A práve v tejto oblasti by sa mohli uplatniť aj v dospelosti.

V módnom ateliéri zažívajú nepočujúce a počujúce deti prácu skutočného módneho návrhára. Každé jedno z 50. detí v priebehu piatich dní vytvára vlastný model.

Týždňový program kopíruje reálny proces tvorby módnej kolekcie. "Kreslila som návrhy, ktoré som potom ukázala naším hlavným dizajnérkam, ktoré nám ich schválili a pokračovali sme v šití ďalej," vraví Ninka. 

Okrem toho deti kolekciu fotia, predstavia ju na módnej prehliadke a tiež ukážu na oficiálnej vernisáži. "Aby sme im ukázali komplexnosť toho povolania v tej celej oblasti, aby sa mohli decká priblížiť k tým rôznym profesiám a možno si ich v budúcnosti vyberú za svoje zamestnanie," hovorí Zuzana Bobiková programová manažérka Slovak Fashion Council. 

A ktovie možno sa prešijú aj priamo do prezidentského paláca. Jedna z krajčírok pani Janka, ktorá pomáha deťom, šila šaty aj pre prezidentku Zuzanu Čaputovú. "Šila som šaty aj pre pani Kiskovú alebo pre pani Radičovú," povedala. 

Pozrite si archívnu reportáž o príprave šiat na inauguráciu Čaputovej: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy