Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nová digitálna mena predstavuje riziko, tvrdia ministri financií. Boja sa nelegálnej činnosti
Zdielať na

Nová digitálna mena predstavuje riziko, tvrdia ministri financií. Boja sa nelegálnej činnosti

BRATISLAVA / S novou digitálnou librou, ktorú chce na trh uviesť Facebook, narábajte opatrne, varovali ministri financií najväčších priemyselných krajín G7 na svojom stretnutí vo Francúzsku. Ešte predtým o novej mene s názvom libra nepresvedčili zástupcovia sociálnej siete ani na domácej pôde v senáte. K problematike sa vyjadril už aj náš minister financií.

Ministri financií najpriemyselnejších krajín, teda G7, sú voči libre kritickí najmä pre dve veci. "Nemôžeme akceptovať, že tu máme novú menu, ktorá bude mať presne ten istý typ moci ako dolár alebo euro bez rovnakých pravidiel a kontroly," povedal Bruno le Maire, francúzsky minister financií.

"Naše obavy sa týkajú aj prania špinavých peňazí či financovania terorizmu," uviedol nemecký minister financií Olaf Scholz. Reagujú tak na júnové oznámenie facebooku, že chce od roku 2020 zaviesť Libru, ktorá by sa dala kúpiť stabilnými menami ako sú dolár alebo euro. Ešte pred pochybnosťami ministrov G7 grilovali facebook na domácej pôde senátori. Odpovede firmy ich nepresvedčili. Libra mieri na ľudí, ktorí chcú do cudziny previesť peniaze a platia za to vysoké poplatky a najradšej by nepoužívali žiadnu hotovosť. "Ktokoľvek na svete bude mať možnosť presunúť sa od hotovostného hospodárstva k digitálnemu a profitovať z toho. Človek môže obchodovať nielen doma, ale aj v zahraničí pri minimálnych nákladoch," uviedol David Marcus, šéf projektu Libra.

Členovia amerického bankového výboru boli ešte tvrdší ako ministri financií. "Ja vám, chlapci, neverím. Miesto toho, aby ste si urobili vo svojom dome poriadok, vy sa pustíte do iného nového obchodného modelu. Tvrdíte, že libru nebudete spájať s účtami na facebooku. Aké máme záruky, že tak skutočne urobíte po tých všetkých podfukoch v minulosti," povedala senátorka Martha McSally. 

Analytik sa prikláňa k názoru kritikov, že s novou menou je spojených viacero neznámych. "Otázky ochrany súkromia, ochrany spotrebiteľa až po jednoduché a triviálne otázky ako platenie daní," povedal Stanislav Pánis, analytik J&T banky. 

Náš minister financií až tak kritický nebol a na svojej facebookovej stránke zisťoval aká sú nálady medzi ľuďmi. "Technológia sa dá veľmi pekne využiť práve v oblasti verejnej správy a štátnej správy, na druhej strane sa niektoré kryptomeny zneužívajú práve na nekalú činnosť," uviedol minister financií Ladislav Kamenický. Faceboook zatiaľ ani neoslovil švajčiarsky úrad na ochranu osobných údajov, o ktorom hovoril, že bude dozerať na jeho chystanú kryptomenu.

Pozrite si archívnu reportáž.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy