Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Strom kešu zaberá plochu väčšiu ako futbalové ihrisko. Láka turistov z celého sveta
Zdielať na

Strom kešu zaberá plochu väčšiu ako futbalové ihrisko. Láka turistov z celého sveta

NATAL / V čase, keď sa všetci obávajú úbytku vodu, topenia ľadovcov a výrubu lesov, existuje jedno miesto na Zemi, ktoré sa môže tešiť z rastu. Najväčší kešu strom na planéte stále rastie a už teraz zaberá plochu veľkú ako futbalové ihrisko.

V brazílskom meste Natal rastie kešu strom, ktorý svojou veľkosťou predčil futbalové ihrisko, píše agentúra Reuters. Strom má viac ako 140 rokov a od roku 1994 jeho majestátnosť uznáva aj Guinessova kniha rekordov. Oproti iným stromom svojho druhu sa ale nerozrastá do výšky, ale do šírky. Akonáhle totiž vetvičky už nedokážu niesť svoju váhu, klesnú k zemi a zapustia korene. Jediný strom tak vytvoril v podstate už menší les, ktorý zaberá plochu 8500 metrov štvorcových. 

Podľa správy parku je rastlina schopná vyprodukovať každý rok 7000 až 8000 plodov, z ktorých sa orechy kešy vylúpavahú. Ovocie sa dá využiť aj na tvorbu marmelád či alkoholických nápojov. "Orechy všetci poznáme, menej už plody, ktoré sú v nich ukryté, ktoré sú veľmi šťavnaté a ideálne napríklad na džús," povedal zamestnanec parku Dr. Cashew.

Okrem toho, že strom poskytuje miestnym tieň, je tiež hlavným dôvodom, prečo do mesta mieria turisti. Priemerne ich dorazí okolo 300 000 ročne. Vstup do parku je spoplatnený.

Veľký príliv návštevníkov by ale vo výsledku mohol stromi, podobne ako iným miestam na planéte, uškodiť. "Rast stromov sa v určitom bode zlomí. Keď nejaké veľké autá, napríklad autobusy, otrú o jeho vetvy, môže sa rastlina cítiť ohrozená a mať pocit, že je okolie agresívne. Rast potom môže zmeniť smer alebo sa zastaví," povedal sprievodca Alessandro Araujo. 

Pre ochranu stromov sa ale v parku snažia robiť maximum. Okrem varovaní a odporúčaní darovalo vedenie veľa peňazí na výskum a ochranu týchto stromov. Výsledkom by malo byť väčšie porozumenie, ako môžu stromy a ľudia spoločne koexistovať. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články