Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Čoraz menej žien sa na plážach opaľuje hore bez. Čoho sa najviac boja?
Zdielať na

Čoraz menej žien sa na plážach opaľuje hore bez. Čoho sa najviac boja?

Archívna reportáž

PARÍŽ / Horný diel plaviek si na pláži vyzlieka čoraz menej Európaniek. Vyplýva to z prieskumu francúzskeho inštitútu IFOP, o ktorom informovala agentúra AFP.

Kým v roku 2016 sa "hore bez" opaľovalo ešte 33 percent žien starších ako osemnásť rokov z piatich skúmaných krajín Európskej únie, teraz je to už len 27 percent. Dôvodom je podľa ankety obava zo sexuálneho obťažovania, nízke sebavedomie, ale aj starostlivosti o zdravie. Na obľube u Európaniek stráca tiež nudizmus.

Agentúra IFOP sa v prieskume pýtala celkovo piatich tisíc žien z Francúzska, Británie, Nemecka, Talianska a Španielska. Kým v Španielsku si na pláží horný diel plaviek niekedy dala dole takmer polovica (48 percent) žien a v Nemecku zhruba tretina (34 percent), Britiek sa opaľovala hore bez len menej ako pätina (19 percent) a Talianiek dokonca len 15 percent. Uprostred rebríčka skončili Francúzky, ktorých odložilo podprsenku na pláži 22 percent. Podľa prieskumu pritom ešte v roku 1984 hore bez na pláži skúsilo byť 43 percent opýtaných francúzskych žien od 18 do 49 rokov.

V prípade všetkých piatich skúmaných národností zistil prieskum agentúry IFOP v porovnaní s rokom 2016 pokles počtu žien, ktoré sú ochotné si na plážach vyzliecť horný diel plaviek. U Nemiek, Britiek a Francúzok zaznamenala anketa pokles o sedem percentuálnych bodov, u Talianiek o päť a u Španielok o jeden.

Najčastejšie ženy ako argument proti vyzliekanie horného dielu plaviek na pláži zmieňovali obavy o svoje zdravie, rad ich ale nechcela hore bez relaxovať kvôli prípadným kritickým poznámkam okoloidúcich k ich vzhľadu či nechcenej pozornosti, ktorú by to mohlo vyvolať u mužov.

Rovnako ako pobyt na pláži bez vrchného dielu plaviek stratil u Európaniek na popularite tiež nudizmus, teda pobyt na pláži úplne bez oblečenia. V čele tohto rebríčka sú Španielky, ktorých už odpočívalo na pláži úplne bez plaviek 20 percent, nasledujú Nemky (19 percent). V Británii, Francúzsku a Taliansku je pobyt na nudistických plážach obľúbený len u veľmi malej časti žien (osem, šesť a štyri percentá).

Na dovolenke si ale netreba dávať pozor len na plavky. Ako si užiť bezpečnú dovolenku povedali odborníci:

Súvisiace články