Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Johnson rekonštruuje vládu. Obklopuje sa svojimi sympatizantmi, médiá hovoria o čistkách
Zdielať na

Johnson rekonštruuje vládu. Obklopuje sa svojimi sympatizantmi, médiá hovoria o čistkách

Archívna reportáž

LONDÝN / Britské noviny reagujú na rekonštrukciu vládneho kabinetu, s ktorou po prvom dni vo funkcii prišiel nový britský premiér Boris Johnson. Označujú ju za krvavý kúpeľ, vládny masaker či historickú čístku. Moc v Británii prevzali zástancovia tvrdého brexitu, ktorých úlohou je pripraviť Britániu na odchod z Európskej únie.

Funkciu v novej vláde dal britský premiér aj svojmu mladšiemu bratovi. Jo Johnson bol od minulého novembra zástupcom na ministerstve dopravy, pre nesúhlas s brexitovou politikou vtedajšej premiérky Theresy May ale vládu opustil. Teraz bude zástupcom hneď na dvoch ministerstvách. "Jo Johnson bol menovaný zástupcom na ministerstve obchodu, energetiky a priemyselnej stretégie a na ministerstve školstva," uviedol pred polnocou na twitteri úrad britského premiéra a doplnil, že sa Jo Johnson bude zúčastňovať aj na zasadnutí vlády. Nie všetci zástupcovia totiž majú túto možnosť.

V súčasnosti 47-ročný brat súčasného britského premiéra v minulom roku kvôli nesúhlasu s brexitovou politikou premiérky May rezignoval na svoju vtedajšiu vládnu funkciu. Narozdiel od Borisa, ktorý vládu May opustil v júli, ale Johnson chcel ďalej usilovať o vypísaní referenda, v ktorom by Briti mohli hlasovať o dohode, ktorú vtedajšia predsedkyňa vlády vyrokovala s Bruselom. Teraz sa Johnson do britskej vlády po viac ako ôsmich mesiacoch vrátil. 

Nový premiér Johnson v stredu zásadne rekonštruoval britskú vládu. Noví ministri povedú okrem iného rezorty zahraničia, financií, vnútra či obrany. Z takmer 30 funkcií vo vláde, o ktorých nový premiér rozhodoval, na svojich doterajších postoch zostali len ministri práce, zdravotníctva, minister pre brexit a pre záležitosti Walesu, generálny prokurátor a zástupkyňa vlády v Snemovni lodrov. Podľa britskej tlače si premiér Johnson do kľúčových pozícií svojej vlády vybral väčšinou ľudí, ktorí súhlasia s jeho pohľadom na brexit. 

Pozrite si aká bola reakcia Borisa Johnsona a jeho najbližších spolupracovníkov hneď po tom ako sa dozvedel, že je novým britským premiérom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy