Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Búranie Rázsoch je už na spadnutie. V areáli začali prípravné práce
Zdielať na

Búranie Rázsoch je už na spadnutie. V areáli začali prípravné práce

BRATISLAVA / Už čoskoro by malo začať búranie skeletu nemocnice na Rázsochách v Bratislave. Areál budúcej nemocnice viditeľne ožil po podpise zmluvy na búracie práce. V to, že pôjde všetko podľa časového plánu, dúfa i ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Takmer deväť mesiacov trvajúce meškanie malo vzniknúť na Úrade pre verejné obstarávanie.

Hoci z chátrajúceho skeletu Rázsoch zatiaľ viditeľne neubúda, nie je pravdou, že by sa v areáli nič nedialo. "Stroje budeme vidieť cez prázdniny. Keď už uvidíte, že sa tá budova znižuje, tak to bude na prelome prázdnin - júl a august," uviedla Andrea Kalavská, ministerka zdravotníctva SR. Slová ministerky potvrdzuje aj víťazná spoločnosť, areál sa momentálne pripravuje na búracie práce. Všetky potrebné opatrenia boli už spravené, napríklad vyčistenie a obnovenie areálu i ciest a prerezanie zelene. Taktiež bol vypracovaný koncept dopravného značenia a pasportizované boli objekty a aj verejné komunikácie v blízkosti stavby. "Tá pasportizácia je dokumentovanie a zaprotokolovanie aktuálneho stavu pre prípad, že by sa v okolí stavby niečo stalo. Aby sme vedeli, či to bolo vplyvom stavby alebo nie," vysvetlil Lukáš Kostiha, hovorca spoločnosti Metrostav. 

​Podľa spoločnosti ide zatiaľ všetko podľa časového plánu a vyzerá to tak, že do konca leta by sa malo začať s búraním skeletu Rázsoch. Zdá sa, že platí aj to, že premiér by si rád zasadil prvú ranu. "Bude mi cťou buchnúť do toho jedného z pilierov. Zasadiť tú poslednú ranu istoty celému skeletu," povedal Peter Pellegrini, predseda vlády SR. 

Búrať sa mohlo už dávno. Celý proces výrazne zdržali námietky jedného z nespokojných uchádzačov na Úrade pre verejné obstarávanie. pri výstavbe by sa niečo také nemalo opakovať. Úrad pre verejné obstarávanie pripravil novelu zákona, ktorou tento problém chce riešiť. "Hospodárske subjekty, ktoré vstupujú do súťaží a chcú reálne súťažiť za účelom čestnej hospodárskej súťaže, aby neboli brzdení tými subjektami, ktorí tam za týmto účelom nejdú a evidentne zneužívajú postupy," informoval Miroslav Hlivák, predseda Úradu pre verejné obstarávanie. "Ja musím rešpektovať zákon, a teda v rámci postupu dúfam , že tie zákony sú tak napísané, aby to, čo chceme urobiť bolo urobené a urobiteľné čo v najkratšom čase," dodala Andrea Kalavská. Sťažovať sa bude môcť konzorcium ako celok. A nebude môcť bezdôvodne podávať opakované námietky.

Zmení sa aj výška kaucií, teda poplatkov, ktoré pri námietkach bude musieť spoločnosť alebo konzorcium zaplatiť. "Ak niekto podá námietku za účelom spôsobiť ujmu kontrolovanému alebo, že chce ten proces predĺžiť, v takom prípade úrad konanie zastaví, udelíme mu pokutu vo výške 100-tisíc eur a verejný obstarávateľ alebo kontorlovaný sa bude môcť súdiť o náhradu škody," dodal Miroslav Hlivák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy