Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mešká vám let alebo ho úplne zrušili. Viete na čo máte nárok?
Zdielať na

Mešká vám let alebo ho úplne zrušili. Viete na čo máte nárok?

BRATISLAVA / Slovenským dovolenkárom minulý týždeň meškal let z Tunisu sedem hodín. Môže sa to stať každému a aj keď sa so situáciou už veľa spraviť nedá, každý by mal vedieť, na čo má v takomto prípade nárok.

Na letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave v ranných hodinách nemal meškanie žiadny let. Ale ak by sa situácia aj zlepšila, hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková pre TV JOJ prezradila, čo robiť v prípade, že let mešká. 

noviny.sk

​Finančná kompenzácia letu

Ak váš let mešká viac ako tri hodiny, tak má cestujúci podľa nariadení Európskej únie ,nárok na finančnú kompenzáciu. "Ide o let, ktorý smeruje z letiska v Európskej únii do letiska v Európskej únii, ale vzťahuje sa to aj na lety, ktoré smerujú z európskeho letiska mimo zónu EÚ alebo opačne, ale musí to byť dopravca, ktorý má sídlo v Európskej únii," uviedla hovorkyňa letiska. 

Na finančné odškodnenie majú nárok aj cestujúci, ktorým zrušia let a dozvedia sa o tom menej ako 14 dní pred odletom

Finančná kompenzácia je možná aj ak bol odmietnutý cestujúcemu vstup do lietadla, a to v prípade, že letecká spoločnosť predala viac miest v lietadle, ako je skutočný počet miest. "Zároveň má cestujúci právo aj na občerstvenie, prípadne na ubytovanie v hoteli," doplnila Veronika Ševčíková.

Trvanie letu musí presiahnuť dve hodiny

Nad dve hodiny má cestujúci nárok na občerstvenie v prípade, ak ide o lety od 1500 kilometrov. Cestujúci má nárok na finančnú kompenzáciu v hodnote 250 eur, ak sa jedná o lety nad 1500 kilometrov a do 3000 kilometrov je podľa právnych úkonov EÚ výška odškodného až 400 eur. A na väčšiu vzdialenosť je to dokonca 600 eur. "O náhradu môžu cestujúci požiadať u leteckej spoločnosti, ktorá let prevádzkuje. Spravidla má na svojej webovej stránke spoločnosť formulár, do ktorého je potrebné vyplniť informácie a prostredníctvom ktorého sa dá požiadať o kompenzáciu," informovala hovorkyňa letiska. Kompenzácia by zvyčajne mala byť poukázaná do siedmich pracovných dní na číslo účtu. 

Externé firmy žiadajúce o kompenzáciu

Cestujúci, ktorí si nevedia rady s požiadavkou o kompenzáciou mnohokrát využijú služby externých firiem na toto zameraných, avšak treba rátať s tým, že spoločnosť si z pridelenej sumy nejakú časť pravdepodobne odpočíta za svoje služby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy