Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Naučme deti nebáť sa nemocníc. V Národnom ústave detských chorôb bojujú proti strachu
Zdielať na

Naučme deti nebáť sa nemocníc. V Národnom ústave detských chorôb bojujú proti strachu

BRATISLAVA / Odber krvi, CT vyšetrenie, či samotné vstúpenie do nemocnice. To je len zlomok z vecí, ktorých sa deti ale aj dospelí častokrát obávajú. Odborníci tvrdia, že ak by sme skôr ako napríklad samotné vyšetrenie absolvujeme vedeli, čo sa počas neho bude diať, náš strach by bol oveľa menší, dokonca možno žiadny. V Národnom ústave detských chorôb si preto povedali, že začnú nakrúcať videá, ktoré pacientom presne ukážu ako jednotlivé vyšetrenia prebiehajú a že sa nemajú čoho báť.

Videí, v ktorých deti opisujú priebeh jednotlivých vyšetrení pripravil NÚDCH niekoľko. Ich cieľom je odbúrať u detí, ale aj u dospelých strach. "Chceli by sme, aby tie videá boli krátke a keď niekto ide na CT, tak si pozrie také video, pôjde na iný zákrok tak iné. My im dáme odkaz, že môžete si to pozrieť doma, si to pozrú a tým pádom sa pripravia a budú vedieť, čo ich čaká v ten deň," uviedol Igor Béder, primár kliniky detskej chirurgie. "V zahraničí sú nemocnice, kde vlastne takýmto spôsobom dokázali odbúrať nie len strach, ale aj počet povedzme narkóz, lebo pri niektorých vyšetreniach, ktoré robíme uspávame deti, respektíve ich tlmíme aby boli kľudnejšie. Takže takýmto spôsobom, to je odskúšané a naozaj to na deti funguje. Možno lepšie ako na dospelých," informovala Ľudmila Podracká, prednostka detskej kliniky. 

Navyše spomínané videá ukazujú pravdivé informácie o vyšetrenaich, ktoré sú podložené odborníkmi. V NÚDCH preto dúfajú, že ich zdroj informácií, bude konkurovať rôznym konšpiračným webom. "Sme si zvolili túto platformu, aby každý z pohodlia domova si vedel nájsť tú relevantnú informáciu, za ktorú ručíme a tým pádom, to je tá informácia, ktorá vie veľakrát ochrániť to dieťa už v tom bode, keď doma začína manažment pacienta," vysvetlil Ladislav Kužela, generálny riaditeľ NÚDCH. 

Sedemročná Tamarka patrí k deťom, ktoré pomahajú nakrúcať informatívne videá z nemocnice. A keďže vyšetrenia, ktoré v nich spomína videla na vlastné oči, čo sa týka strachu z nemocníc, má v tom úplne jasno. "Nemocnica nie je žiadny strašiak," dodáva s istotou Tamarka.

Súvisiace články