Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Posledné testy objavili na stavbe D4R7 azbest. Rezort dopravy chystá opatrenia
Zdielať na

Posledné testy objavili na stavbe D4R7 azbest. Rezort dopravy chystá opatrenia

BRATISLAVA / Kauza výstavby obchvatu D4 R7 má pokračovanie. Posledné vzorky pôdy z násypov potvrdili výskyt nepovolených látok. Informovalo o tom ministerstvo dopravy. Policajti a hasiči tam zasahovali ešte v polovici júna, kedy odobrali vzorky zo zeminy.

Po odobratí vzoriek sa zistilo, že v troch vzorkách sa vyskytoval azbest, ktorý síce po zakopaní do zeme neohrozuje zdravie ľudí, no manipulácia s ním je nebezpečná. Pod diaľnicou by v žiadnom prípade nemal byť použitý. "Rezort dopravy preto podnikne kroky, aby bol všetok nepovolený materiál zo stavby odstránený a cesta spĺňala všetky kritéria určené stavebným povolením," uviedla hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká. 

"Vždy som veľmi jasne a transparentne komunikoval, že všetky diaľnice musia spĺňať nielen technické, ale aj environmentálne kritériá. Preto som dal urobiť viacero testovaní napriek tomu, že koncesionár tvrdí, že je všetko v poriadku. Podnikneme všetky potrebné kroky, aby v násypoch diaľnice neostal žiadny nebezpečný materiál. Koncesionár to musí zabezpečiť na vlastné náklady," povedal minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

Stanovisko spoločnosti

"Recyklovaný stavebný materiál zakúpili od jediného dodávateľa v dobrej viere, že spĺňa všetky zákonné požiadavky. Bez ohľadu na to sme v utorok informovali ministerstvo dopravy, že v súčinnosti s nimi podnikneme čo najrýchlejšie všetky potrebné opatrenia, aby sme zabezpečili bezpečnosť ľudí a životného prostredia počas výstavby a prevádzky D4R7," vyjadril sa Juana Josého Bregel zo spoločnosti D4R7 Construction. 

Na základe výsledkov posledných testov príslušná sekcia ministerstva okamžite vyzvala koncesionára, aby bezodkladne odviezol všetok kontaminovaný materiál a nahradil ho nezávadným materiálom. Rovnako podľa rezortu koná aj Špeciálny stavebný úrad, ktorý tiež dostal výsledky dodatočných vzoriek. Následne sa konalo stretnutie s koncesionárom. "Takisto Nezávislý dozor je povinný vysvetliť, ako je možné, že takýto odpad neidentifikoval a ministerstvo o tom neinformoval, čo je jeho povinnosťou. Podľa dostupných údajov sa problém týka relatívne krátkeho úseku diaľnice pri Jarovciach a je možné kontaminovanú zeminu odviesť a nahradiť ju kvalitnými materiálmi ," poznamenala Ducká. 

Podľa rezortu toto riešenie nemusí mať dopad na časový harmonogram výstavby obchvatu. Polícia na teraz ale vyšetrovanie nekončí. Pokračovať bude podľa toho, ako dopadnú znalecké posudky. "Vyšetrovanie zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi a zločinu poškodenia životného prostredia pokračuje. Vo veci sa vykonávajú potrebné procesné úkony a naďalej prebieha znalecké skúmanie," informovala policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy