Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hasiči kontrolovali budovy pre únikovú hru: Zistili vážne nedostatky v bezpečnosti
Zdielať na

Hasiči kontrolovali budovy pre únikovú hru: Zistili vážne nedostatky v bezpečnosti

BRATISLAVA / Hasiči vykonali kontroly v desiatkach prevádzok, kde sa odohráva hra zvaná escape rooms. Pri kontrolách zistili vážne organizačné a technické nedostatky. Začiatkom roka pri únikovej hre zomrelo päť dievčat v Poľsku, miestnosť totiž zachvátil požiar. Dôvodom mali byť zlé elektrické rozvody.

Hasiči pred pár mesiacmi skontrolovali 48 prevádzok po celom Slovensku, kde sa hrá tzv. úniková hra. "Hasiči zaevidovali celkovo 106 organizačných alebo technických nedostatkov a uložili právnickým osobám tri pokuty v celkovej výške 700 eur, z toho dve v Prešovskom a jednu v Košickom kraji," informovala hovorkyňa hasičov Katarína Križanová. 

Počas kontrol zistili, že len každá desiata miestnosť má prenosný hasiaci prístroj, čo je pri takejto hre nevyhnutnosťou. Dôkazom je tragédia, ktorá sa odohrala v Poľsku. O život tu prišlo päť dievčat potom, čo "únikovú izbu" zachvátil požiar. V tomto prípade sa po dôkladnom vyšetrovaní zistilo, že dôvodom mali byť elektrické rozvody nezodpovedajúce štandardom. 

Ďalej hasiči zistili, že každá desiata miestnosť má núdzové osvetlenie, požiarny uzáver, hadicové zariadenie a elektrický požiarny systém. "V niektorých „escape rooms“ sa počas hry používal otvorený oheň v blízkosti horľavých materiálov," pokračovala hovorkyňa hasičov. 

Problém s budovami pre "escape rooms"

Kontrolované únikové miestnosti sídlia v budovách, ktoré ani nie sú vhodné pre túto hru. Podľa zistení až 90% z nich ani neinformovalo o zmene využitia budovy stavebný úrad. "Takzvané „escape rooms“ majú byť zabezpečené dvomi únikovými východmi, monitorované kamerovým systémom, a tiež by v nich mal platiť zákaz používania otvoreného ohňa," dodala Križanová. 

Miestnosť v budove je vždy tematicky upravená a zväčša bez svetla. Hráči sa počas hry snažia odhaliť rôzne záhady, aby sa dostali von. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy