Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Policajti a hasiči zasahovali na bratislavskom obchvate D4 R7
Zdielať na

Policajti a hasiči zasahovali na bratislavskom obchvate D4 R7

JAROVCE / Po približne troch mesiacoch polícia opäť zasahovala na stavbe obchvatu D4R7. A to na základe oznamu, že pri výstavbe majú byť znovu použité nebezpečné látky. Počas dňa odoberali vzorky.

Policajti v skorých ranných hodinách uzavreli časť úseku výstavby obchvatu D4R7. Už koncom marca polícia zasahovala na stavbe obchvatu. Pri výstavbe D4 a R7 mala byť použitá kontaminovaná zemina. Jedna osoba už bola v tejto spojitosti obvinená, stíhaná je na slobode. Dnes polícia spolu s hasičmi a ostatnými zložkami zasahovali v blízkosti Jaroviec. "Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave v rámci vyšetrovania zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi a zločinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia pristúpil k realizácii prehliadky iných priestorov a pozemkov," uviedla Lucia Mihalíková, hovorkyňa KR PZ Bratislava. 

​Zástupcovia bratislavskej mestskej časti Petržalka dali pred časom odobrať akreditovaným laboratóriom vzorky.Tieto merania urobili bez toho, aby informovali Ministerstvo dopravy a zhotoviteľa. "Z toho dôvodu, aby nemohli vedieť, že kde budeme odoberať vzorky a aby nemohli po prípade urobiť nejaké úkony, kde by mohli odstrániť tieto veci. Dôvod prečo sme urobili tieto merania je ten, že chceme si overiť výsledky ekoauditu, ktoré dalo robiť Ministerstvo dopravy a taktiež chceme vedieť, či stavebný dozor, ktorý je na stavbe, si robí svoju prácu poriadne," povedal Miroslav Dragun, nezávislý poslanec bratislavskej mestskej časti Petržalka. 

Pokiaľ by testy potvrdili, že v odobratých vzorkách sa nachádzajú nebezpečné látky a v násype sa nachádzajú nevhodné materiály, mohlo by to všetko znamenať problém do budúcna. "Vieme aj zo skúseností aj z Českej republiky, z okolia Ostravy, že pokiaľ sa diaľnica postaví na takých materiáloch a z takých materiálov, ktoré môžu ohroziť kvalitu stavby, nie len životného prostredia, je to veľké riziko," poznamenal Miroslav Dragun. "Keď sa to potvrdí, tak treba aby policajti zaujali stanovisko, keď je to v zákone o znečistení, alebo kontaminácie. Na druhej strane, keď sa to nepotvrdí, tak chválabohu, ide sa ďalej. Ale niekto to už musí rozlúsknuť a na to je nápomocná aj polícia v tomto smere," potvrdil minister dopravy Arpád Érsek. 

"D4 R7 Construction s.r.o. má záujem o rýchle objasnenie všetkých otvorených otázok. Preto vítame každé vyšetrovanie a úzko spolupracujeme s políciou. Všetky práce pri výstavbe obchvatu Bratislavy vykonávame v súlade s platnými slovenskými a medzinárodnými normami, smernicami i právnymi požiadavkami. Po viac ako 20 000 doteraz vykonaných testoch môžeme vyhlásiť, že materiál používaný pre výstavbu bratislavského obchvatu je v súlade so všetkými relevantnými štandardmi i zákonmi," píše sa v stanovisku D4 R7 CONSTRUCTION S.R.O.. 
Či bude v spojitosti s dnešným zásahom niekto obvinený záleží od výsledkov vzoriek, ktoré budú predmetom znaleckého skúmania. Až potom bude môcť polícia rozhodovať o ďalšom postupe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy