Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dávate si med do horúceho čaju? Robíte chybu, tvrdí odborník
Zdielať na

Dávate si med do horúceho čaju? Robíte chybu, tvrdí odborník

BRATISLAVA / Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied prijal pozvanie do ranných novín TV JOJ, aby porozprával o sladkej a zdravej pochutine, ktorú má doma asi každý. Konkrétne ide o med, ktorým sa zaoberá na vedeckej úrovni.

Pozitívne liečivé účinky medu poznali už v Starovekom Egypte. "Med bol ako dar. Bol veľmi drahý a mohli si ho dovoliť len tie rodiny, čo mali viac peňazí. Zároveň mal v sebe istú mystiku a používali ho na rituály," uviedol Juraj Majtán. 

Aj naše múdre staré mamy poznali liečivé účinky medu. Liečili tým bolesti hrdla, prechladnutie, popraskané pery, suché vlasy a mnoho ďalšieho. "Med treba brať ako funkčnú potravinu, takže nie ako sladidlo. Treba si dať jednu lyžičku medu ráno a nalačno. Netreba tým plytvať, lebo vo veľkom množstve sa dá pribrať a treba dbať aj na to, aby bol med kvalitný," vysvetlil Juraj Majtán. 

Pridávanie medu do horúceho čaju nemá zmysel, je nevyhnutné ho dať do takého, ktorý sa už dá piť, a teda má do 40 stupňov Celzia. 

Ako spoznať kvalitný med

Ako samotný odborník priznáva, je ťažké rozoznať kvalitný med v obchode. "Med si treba kupovať od overených včelárov. Aj ten môže robiť nejaké kroky, ako napríklad, že med zahreje a hoci ten med má chuť, akú má mať, ale tie biologické vlastnosti už nemá. Čiže je to stále sladidlo, ale imunitu ním nezvýšime," podotkol Juraj Majtán. 

Keď planéta zostane bez včiel, zmizne aj život...

Pre poopravenie tohto výroku odborník zo SAV tvrdí, že nejde len o včely, ide o celkový hmyz. "Bez včiel by sme vedeli relatívne exitovať, ale celkovo bez hmyzu by to bolo ťažké," dodáva. Aj nevčelár môže pomôcť hmyzu, stačí sa len chovať trochu ekologickejšie. "Keď máme trávniky alebo lúky, treba tam mať aj nektárodajné rastliny a nie len mať taký sterilný trávnik," prízvukuje odborník. 

Súvisiace články