Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Unikátnu pyramídu v Egypte sprístupnili prvýkrát od roku 1965
Zdielať na

VIDEO: Unikátnu pyramídu v Egypte sprístupnili prvýkrát od roku 1965

KÁHIRA / Egypt pre turistov otvoril dve z najstarších pyramíd. Naposledy boli sprístupnené v roku 1965. Lomenú pyramídu, ktorá je stará 4600 rokov dal postaviť zakladateľ 4. dynastie faraón Snofru.

Egypt cez víkend otvoril dve zo svojich najstarších pyramíd, ktoré sa nachádzajú 40 kilometrov od mesta Káhira. Lomená pyramída leží v nekropole Dahšúr. Otvorenie oznámil egyptský minister pre pamiatky Chálid Ananí. Egypťania chcú sprístupnením jednej z najstarších zachovaných pyramíd, ktorá si získala svoj názov pre nezvyčajný tvar, nalákať viac turistov z preplnenej Gízy na menej známe miesta. Uviedla to agentúra Reuters. 

Dahšúr leží asi 80 kilometrov južne od Káhiry. Lomená pyramída je vysoká až sto metrov a jej steny sa v polovici lámu do tupejšieho uhlu. Dahšúrske pyramídy patria aj do zoznamu kultúrnych pamiatok UNESCO. 

Úrady teraz očakávajú, že Dahšúr navštívi konečne viac turistov. Tí budú môcť vstúpiť do Snofruovej pyramídy severným východom a prejsť úzkou osemdesiat metrovou chodbou do dvoch podzemných komôr. Urobia si tak presnejší obraz o konštrukcii stavby, ktorá je podľa odborníkov príkladom prvého pokusu o postavenie pyramídy s hladkými stenami. 

Pri pyramídach v Gíze sa odohral útok. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články