Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Reportér TV JOJ vystúpil na dymiacu Etnu. Sopka sa opäť prebúdza k životu
Zdielať na

Reportér TV JOJ vystúpil na dymiacu Etnu. Sopka sa opäť prebúdza k životu

Sicílska Etna sa postupne prebúdza k životu. Na aktívnu sopku vystúpil reportér TV JOJ

CATANIA / Na Slovensku sme už navštívili viacero pohorí, ktoré boli v dávnej minulosti sopkami. Najznámejšou je asi Poľana. Jej silueta tak trochu pripomína inú, oveľa vyššiu a hlavne aktívnu sopku - Etnu na Sicílii. Tá sa opäť prebudila. A práve tam vás zoberie prostredníctvom obrazovky reportér Jožo Kubáni.

Etna stále dymí a je stále hrozbou, lávové prúdy sú viditeľné všade, v rokoch 2001 - 2002 láva ničila južnú časť svahu. Teraz sa postupne prebúdza, dymí z viacerých kráterov. "Kráčali sme po akoby inej planéte. Keď sme prekonali výšku Gerlachu, dym sa zmenil," hovorí redaktor TV JOJ Jožo Kubáni. 

​K oblohe stúpali plyny zmiešané s prachom, fascinujúce a zároveň nebezpečné divadlo. Svedkami boli stovky turistov, ktorí využili možnosť dopravy terénnymi autobusmi. "Výstup ani zostup vôbec nie sú jednoduché," vysvetľuje Kubáni. 

Vo výške 3000 m n. m. panovali už vysokohorské podmienky chlad a vietor. Niektorí turisti riešili chlad vyhrabávaním dier do zeme, len pár centimetrov pod povrchom bolo horúco, mnohí si takto zohrievali ruky.

Miestami v kráteroch boli také extrémne podmienky, že bolo cítiť, ako pália podrážky obuvy. "Človek si len domýšľal, čo má asi pod nohami," dodáva Kubáni. 

Láva sa v minulosti valila aj Slovenskom

Našou Etnou bola Poľana. "Je to sopka rozlohou najväčšia, je to stratovulkán," objasňuje geológ Adrián Harničár. Aktívna bola pred 15 miliónmi rokov, no sopiek bolo na území Slovenska naozaj dosť.

"Slanské vrchy, pohorie Vihorlat, Kremnicé a Stiavnické vrchy," približuje Harničár. Síce ide o dávnu minulosť, ale teoretická šanca na vznik sopečnej činnosti údajne existuje. 

V Indonézii vybuchla sopka. Chrlila popol až do výšky 7 kilometrov. Viac vo videu: 

Súvisiace články