Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Turisti ničia hraničné kamene aj vysoko v horách. Hrozí im za to ale tvrdý trest
Zdielať na

Turisti ničia hraničné kamene aj vysoko v horách. Hrozí im za to ale tvrdý trest

VYSOKÉ TATRY / Poškodzovanie hraničných kameňov je trestné. Hraničiari preto apelujú na turistov, aby boli k hraničným kameňom ohľaduplní. Ani vstup do schengenského priestoru totiž neznamená, že hranice prestávajú existovať.

Na hraničnom priechode Lysá Poľana a na hraničnom kameni sa turisti poriadne vybláznili. Prázdne alkoholové fľaše a popísané či zničené hraničné kamene sú javom, s ktorým sa poľskí pohraničiari na našej spoločnej hranici stretávajú čoraz častejšie. "Hraničné znaky sú poškodené napríklad pri stavbe ciest, ale oveľa viac nám ich ničia turisti, ktorí na ne kreslia rôzne obrazce, čím ich znehodnocujú," uviedla hovorkyňa Karpatskej hraničnej stráže Dorota Kondziolka.

Problémy sa vyskytujú aj tam, kde by ste ich možno nečakali a to vysoko v horách. Turisti nemajú rešpekt pred ničím. "Často sa aj v Tatrách stretávame s tým, že turisti maľujú sprejom alebo farbami na hraničné kamene. Neuvedomujú si, že je to protiprávne," uviedol strážca Tanapu na poľskej strane Edward Wlazlo. 

Podľa zákona by hraničné kamene mali byť jasne a zreteľne označené. "Hraničné kamene sú jedným z najdôležitejších objektov na našej spoločnej hranici, preto je potrebné, aby sme sa o ne starali," povedal hovorca polície Roman Wieczorek. 

Mnohí turisti si neuvedomujú, že poškodzovanie hraničných kameňov je trestným činom a obhajujú to tým, že naše krajiny sú v schengenskom priestore. Hranice ale nikdy nezanikli.

Minulý rok ich však turisti zničili pomerne dosť. "V roku 2018 takýmto spôsobom turisti poškodili 11 hraničných kameňov. Ich renovácia je pritom finančne veľmi náročná," uviedla hovorkyňa Kondziolka. To ale nie je všetko. V prípade, že niekto poškodzuje hraničné kamene, môže sa veľmi ľahko dostať aj do väzenia. "Osoba, ktorá poškodí alebo upraví hraničný kameň bude potrestaná trestom odňatia slobody," dodal hovorca polície Roman Wieczorek.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy