Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Spolupráca aká tu ešte nebola. Dve univerzity a Akadémia vied podpísali memorandum
Zdielať na

Spolupráca aká tu ešte nebola. Dve univerzity a Akadémia vied podpísali memorandum

BRATISLAVA / Slovenská veda je rozdrobená po univerzitách a vedeckých inštitúciach - a to jej uberá na sile a konkurencie schopnosti voči svetu. Zároveň to spôsobuje odliv talentovaných študentov do zahraničia. To sú hlavné dôvody, prečo sa dve najsilnejšie slovenské univerzity spolu s Akadémiou vied rozhodli pre úzku spoluprácu, aká tu ešte nebola. Chcú vytvoriť tzv. vedecký klaster pre špičkových študentov, vedcov a výskumníkov a dostať tak našu vedu na svetovú úroveň. Slávnostne podpísali Memorandum o spolupráci.

Dvaja rektori a predseda akadémie vied Memorandum o spolupráci podpísali v budove Univerzity Komenského. "Považujeme Memorandum za kľúčové, možno až historické," uviedol predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík. "Chceme vyslať dovnútra našich organizácií silný signál, že chceme tieto tri inštitúcie robiť spoločnú vedu," informuje rektor STU Miroslav Fikar. 

"Tento krok má akcelerovať vývoj slovenskej vedy smerom od rozdrobenosti k systematickému spájaniu," hovorí rektor Univerzity Komenského Marek Števček. Týmto aktom sa v podstate z doterajších konkurentov stávajú spoluhráčmi. Chcú vytvoriť zoskupenie, tzv. vedecký klaster, ktorého cieľom je zlepšiť poskytovanie vysokoškolského vzdelávania a prispieť k rozvoju vedy, vzdelanosti a kultúry spoločnosti.

"Je vynikajúce pre slovenskú vedu, že takto bude mať väčšie šance uspieť v medzinárodnej konkurencii aj v zahraničí," hovorí Števček. Spolupráca týchto troch inštitúcií má by mala byť zhmotnená aj vo výstavbe vedeckých centier a vedeckých parkov. A tiež využitie už jestvujúcich špičkových experimentálnych pracovísk.

Poslaním tohto zoskupenia je okrem konkurencieschopnosti v zahraničí získavanie mimoriadne kvalitných študentov, vedcov, odborných zamestnancov, ale aj investície. "Slovensko nemá ani zlato, ani ropu, čo má, to sú vzdelaní ľudia, potrebujeme budovať našu výskumnú infraštruktúru," povedal rektor STU. Žiaľ, doteraz nám to najlepšie odchádzalo preč do zahraničia. Rovnako študenti ako aj mladí vedci.

"Robíme to s cieľom udržať slovenských študentov na Slovensku, presvedčiť ich, že aj tu sa dá kvalitne vzdelávať," dodáva Števček. Vzdelávať, ale aj robiť výskum, ktorý sa bez mladých ľudí výrazne dopredu vraj nepohne. "Hybnou silou výskumu sú mladí ambiciózni ľudia s novými nápadmi, ktorí posúvajú hranice poznania," hovorí Šajgalík.

Súvisiace články