Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Má ešte len 14 rokov, no už teraz má na krku obrovské dlhy, ktoré nespôsobil
Zdielať na

Má ešte len 14 rokov, no už teraz má na krku obrovské dlhy, ktoré nespôsobil

HUMENNÉ / Je ešte len dieťaťom, no už teraz má na krku dlhy, ktoré vôbec nespôsobil. 14-ročný Patrik z Humenného je len jedným z detí, ktoré sú v registri dlžníkov nie vlastnou vinou. Doteraz sa na Slovensku o tejto téme veľa nehovorilo. Hnutie Borisa Kollára preto navrhuje novelu občianskeho zákonníka, aby sa všetky dlhy detí do 15 rokov preniesli na ich zákonných zástupcov.

Keď sa Patrikovi rodičia rozviedli, byt prepísali na jeho meno. Otec neskôr utrpel smrteľný pracovný úraz. Patrik mal vtedy deväť rokov. Keďže sa stal vlastníkom bytu, prešli naňho aj všetky dlhy.

"Dlh tam bol ešte keď žil manžel, lebo nesplácal. Byt je napísaný na syna, syn má 14 rokov. Nechcem, aby niekde skončil v detskom domove alebo kde, keď prídeme o ten byt," vraví nešťastná mama Gabriela. Platiť zaň totiž nezvládala ani ona a byt skončil v dražbe. Rozhodlo o tom spoločenstvo vlastníkov bytov písomným hlasovaním. "Bojím sa, že skončíme pod mostom," dodala Gabriela. 

"Dlžník má až do okamihu otvorenia dražby právo uhradiť dlžnú sumu spolu s príslušenstvom a jeho nákladmi," stojí v stanovisku dražobnej spoločnosti. Našťastie, našli sa ľudia, ktorí žene pomohli s peniazmi a dlh stihla zaplatiť ešte pred ohodnotením bytu znalcom. V opačnom prípade by oň prišli. To však nič nemení na tom, že 14- ročný chlapec je naďalej vedený ako dlžník.

"Všetky žaloby a exekúcie sú napísané na syna. A ja ako zákonný zástupca to splácam, sťahujú mi to z výplaty," uviedla Gabriela. "Ale pozor, stále tie deti sú v registri dlžníkov. A čo im dáme do vienka? To, že keď budú mať 18 rokov, tak im na štart dáme pekné exekúcie," poukázal Boris Kollár z hnutia SME RODINA. 

Hnutie Borisa Kollára preto navrhuje, aby sa peňažný dlh, ktorý vznikne dieťaťu mladšiemu ako 15 rokov preniesol na jeho zákonného zástupcu. "Čiže my chceme zabrániť tomu, aby prvá skúsenosť detí v živote bola, že má platiť exekúciu, ktorú nespôsobil," vysvetľuje poslanec NR SR Peter Pčolinský. 

Podľa ministerstva spravodlivosti je takáto všeobecná koncepcia nesprávna."Navrhovaná koncepcia vytvára množstvo hodnotových a právnych otázok napríklad, ak budú rodičom odňaté súdom práva spravovať majetok detí, bude za dlhy zodpovedať štát? Ak dieťa zdedí majetok vyššej hodnoty, tak napriek tomu bude chránené exekučnou imunitou?" poznamenalo ministerstvo spravodlivosti. 

Skutočný problém podľa rezortu spravodlivosti tkvie v zodpovedaní otázky - ako zákonní zástupcovia plnia svoje povinnosti, keď pripustia, aby sa dieťa dostalo do takejto situácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy